Čarobnost Italije brez množice turistov

Čudovita hribovita italijanska pokrajina bo najbolj navdušila ljubitelje eko- in kmečkega turizma.
Fotografija: Assisi je pomembno romarsko središče. FOTO: Jure Predanič
Odpri galerijo
Assisi je pomembno romarsko središče. FOTO: Jure Predanič

Čarobnost Italije brez množic turistov – tako bi lahko v nekaj besedah opisali Umbrijo, čudovito hribovito italijansko pokrajino, ki bi jo bilo škoda izpustiti s seznama. Umbrija predstavlja netipično, a prav tako privlačno in očarljivo Italijo, ki bo najbrž najbolj navdušila ljubitelje ekoturizma in kmečkega turizma, čeprav za drugimi, bolj znanimi pokrajinami v resnici prav nič ne zaostaja niti po svoji bogati kulturi, zgodovini, kulinariki in še čim.

Turizem v Umbriji ima najbrž le malce smole, da tekmuje z Rimom, Benetkami, Toskano in drugimi svetovno znanimi predeli Italije. A obisk edine italijanske pokrajine, ki nima ne morja ne meje z drugo državo in je znana kot zeleno srce Italije, je prav zaradi tega, ker kljub vsem lepotam ohranja vsaj nekaj svoje prvinskosti, lahko še prijetnejši, pa tudi prijaznejši za žep. Kmečki turizem s pogledom na okoliške hribe, takšen je torej tipični oddih v Umbriji.
 

Z obrobja na dnevne izlete


V našem primeru je šlo za nastanitev, ki je nosila ime svetnika Frančiška Asiškega, ustanovitelja reda, ki si je nadel njegovo ime, saj je bilo mesto Assisi od nas oddaljeno le nekaj kilometrov. Lokacija se je pokazala za idealno izhodiščno točko za dnevne izlete, ki jim je sledilo vsakodnevno popoldansko kopanje v bazenu. Seveda je mogoče najti tudi bolj skrite kotičke, kjer se je mogoče povsem umakniti in le uživati v podeželju Umbrije in njeni rustikalni, preprosti kulinariki – Umbrija najbolj slovi po tartufu in vinu. A tipičen Slovenec bo na oddihu najbrž težko počival dlje časa. In če s seboj ne bo pripeljal kolesa, s katerim bi se podal po čudovitih okoliških gričih, med vinogradi in oljčnimi nasadi ter poljih, bo najbrž odkrival srednjeveška mesta, najbolje pa je storiti kar oboje.

Assisi FOTO: Jure Predanič
Assisi FOTO: Jure Predanič


Eno najprepoznavnejših in posledično najbolj obiskanih mest v Umbriji, ki ga je zato morda bolj modro obiskati zunaj glavne sezone, je gotovo Assisi. V mesto, ki je postalo znano romarsko središče, se zgrinjajo mnogi z isto željo – obiskati rojstni kraj in baziliko svetega Frančiška Asiškega, ustanovitelja reda frančiškanov, pa tudi druge zgodovinske cerkve in katedrale. Že obisk bazilike vzame veliko časa, saj gre za velikanski kompleks na dveh ravneh. Baziliko sestavljata zgornja in spodnja cerkev. Spodnja je bila dokončana leta 1230, nekaj let po svetnikovi smrti (1226), kmalu pa so se lotili tudi gradnje zgornje. Mesto ima tudi druge zanimivosti, od lepo ohranjenega srednjeveškega trga do antičnega rimljanskega foruma, zanimiv pa je tudi sprehod pa njegovih uličicah.
 

Festival jazza in čokolade


Glavno mesto Perugia je z več kot 150.000 prebivalci hkrati največje in najbolj živahno mesto. Oživi predvsem julija, ko mesto postane prizorišče Umbria Jazz festivala. Pa tudi oktobra, ko se v mestu zgodi EuroChocolate festival. Ime pove, da je to eden najslastnejših festivalov, v mesto privabi stotisoče sladkosnedov. Leta 2003 so tu predstavili največjo čokolado na svetu, ki je bila dolga kar sedem metrov in je bila sestavljena iz skoraj šestih ton temne čokolade in na tisoče lešnikov. Na običajen dan v letu pa so obiskovalcu Perugie prihranjene množice ljudi in se lahko v miru sprehodi po njenem središču. Do njega od parkirišč, na katerem pred vhodom v obzidani stari del mesta pustite avtomobil, vodi zanimiv sistem tekočih stopnic, saj tudi Perugia, tako kot večina umbrijskih mest, leži na vzpetini visoko nad dolino. Ko se vam enkrat uspe prebiti po njih, je večina znamenitosti na dosegu roke, v bližini glavne ulice Corso Vannucci. Osrednjemu trgu dajejo značilno podobo mestna palača, katedrala San Lorenzo in vodnjak Maggiore, na ljubitelje umetnosti pa čaka Narodna galerija umbrijske umetnosti. Etruščanska vrata obiskovalca spomnijo, da gre za enega najstarejših mest v Italiji, ki je bil že pred Rimljani dom ene najbolj skrivnostnih antičnih civilizacij. Mi pa smo se nato še izgubili v srednjeveških ulicah in njihovih tavernah.

Orvieto je eno najlepših umbrijskih mest. FOTO: Jure Predanič
Orvieto je eno najlepših umbrijskih mest. FOTO: Jure Predanič


Ko je treba izbrati najljubša umbrijska mesta, se brez dvoma vsakemu obiskovalcu Umbrije gotovo prikrade v misli tudi Orvieto. Krasotica, ki leži na vrh hriba iz vulkanskega kamna, bližajočega se popotnika vabi kot prizor z razglednice. Največja znamenitost mesta je veličastna gotska katedrala iz 14. stoletja s čudovito fasadno poslikavo, mesto pa pod svojimi tlemi skriva tudi ostanke bogate etruščanske zgodovine. Orvieto je bil pomembno etruščansko mesto, pod katerim je zanimiv sistem predorov in jam, ki so ga v 2500-letni zgodovini uporabljali za shranjevanje vina, za beg v slogu Erazma Predjamskega in med drugo svetovno vojno tudi za zaklonišča. Danes pa služi predvsem kot magnet za obiskovalce.

Prijetnih mest in mestec je v Umbriji še precej, med lepšimi so gotovo še Gubbio, Todi, Norcia, pa Spoleto in druga, našteti vse bi bilo preveč. Ni pa vse le v mestih, saj ta kar skoraj vsa po vrsti ležijo sredi čudovite narave. Idealen pobeg stran od mest predstavlja Trasimensko jezero s svojimi vasicami, po površini četrto največje italijansko jezero, obiska vredni pa so tudi veličastni slapovi Marmore.

Preberite še:

Komentarji: