Predstavitvena informacija

Kam na izlet? Preživite poletni dan z veličastnimi lipicanci

Letošnje poletje je priložnost za raziskovanje slovenskih biserov.
Fotografija: FOTO: Lipica
Odpri galerijo
FOTO: Lipica

Eden takih je gotovo Lipica, kjer so letos pripravili poseben Poletni dan. Vsak dan julija in avgusta bo v pestrem programu uživala vsa družina. Zlasti otroke bo navdušilo 30 malih igrivih žrebet, ki jih že razvajajo topli sončni žarki pred hlevi na Borjači. Sprehodite se med cvetočimi travniki in po slikovitih drevoredih, v zgodovinskem jedru Lipice pa odkrijte zgodbe najstarejše evropske kobilarne, ki brez prekinitve vzreja isto pasmo konj že 440 let. Opazujte te elegantne, močne in pogumne živali v njihovem naravnem okolju med pašo ali v stiku z njimi spoznajte skrivnost, zakaj so se vtisnili v srce ljudi. Posebno povabilo velja tudi k ogledu prve poletne predstave klasične šole jahanja in letošnji novosti – vodenemu kolesarjenju z električnimi kolesi.
Poletni dan v Lipici se začne z doživetjem odhoda lipicanskih kobil na pašnike, ki mnogim obiskovalcem ostane v spominu kot eden najlepših prizorov v Lipici. Temu sledi trening lipicancev in vožnje vpreg, nato pa voden stik z lipicancem in delavnice s poniji, ki se jih najbolj razveselijo otroci.

FOTO: Lipica
FOTO: Lipica


Novost letošnjega poletja je vodeno kolesarjenje po prelepih lipiških drevoredih. Izposodite si lahko električna kolesa ali pa pridete s svojim. Novost je tudi igrišče za disc golf, igro, podobno tradicionalnemu golfu, le da namesto žogic in palic uporabljamo leteče diske (frizbije), ki jih mečemo v posebej oblikovano kovinsko košaro. Cilj: končati progo v čim manj metih. 
Dogajanje se nadaljuje s spoznavanjem šestih klasičnih linij lipicanskih žrebcev ter najstarejšega in najlepšega lipiškega hleva Velbance. Doživetja z lipicanci se vrstijo vse do 15. ure, ko lepota in eleganca belih lipicancev pritegneta k ogledu prve predstave klasične šole jahanja v letošnjem poletju.

FOTO: Vid Rotar
FOTO: Vid Rotar


Na ogled so torej predstave klasične šole jahanja (vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri) in uradni trening z lipicanci (ob sredah, četrtkih in sobotah ob 11. uri v prireditveni jahalnici), ki se jih veselijo tako obiskovalci kot tudi lipicanci in njihovi jahači.
Privlačen in pester program Poletnega dne v Lipici, v katerem se vsako uro dogaja kaj zanimivega, bo prepričal tiste, ki v Lipici še niste bili, in tiste, ki vsakič znova odkrijete kaj novega. Celodnevni program dopolnjujejo kulinarična doživetja na terasi Karsolicious z okušanjem kraških dobrot.

Poglejte si podrobnejši dnevni program za Poletni dan v Lipici, ki v objemu sredozemskega sonca pripoveduje zgodbo o lepoti, ponosu, pogumu, prijateljstvu in povezovanju, ki se je v Kobilarni Lipica začela 1580.