Domnevni sodomit, zapornik, premier

Fotografija: Anvar Ibrahim. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Anvar Ibrahim. FOTO: Reuters

Na volitvah v spodnji dom parlamenta jugovzhodnoazijske kraljevine Malezije je 9. maja zmagala levosredinska koalicija Zavezništvo upanja. Z oblasti je zabrisala desničarsko Nacionalno fronto; ta oziroma njene predhodnice so bile na oblasti kar 61 let. Vlado bo zdaj leto ali dve vodil 92-letni veteran malezijske politike Mahatir Mohamad, potem pa dejanski vodja koalicije, Anvar Ibrahim.

Zakaj 70-letni Anvar ne bo vlade prevzel že prej? Ker je bil na volilni dan zaradi sodomije – homoseksualnost je v večinsko muslimanski Maleziji prepovedana in kazniva – v zaporu. Malezijski kralj ga je v torek po lokalnem oziroma v sredo zjutraj po srednjeevropskem času pomilostil, spet svobodni politik pa je napovedal novo zoro za 32-milijonsko Malezijo.

Anvar je politik s pisano poklicno in življenjsko potjo. Kot aktivista proti revščini so ga že med študijem malajskih študij priprli. Čeprav mu niso sodili, je za rešetkami preždel skoraj dve leti. Potem je postal član predhodnice današnje Nacionalne fronte in postal eden najbolj vidnih malezijskih politikov.

V 80. letih prejšnjega stoletja je vodil ministrstva za kulturo, kmetijstvo in izobraževanje, na začetku 90. let je postal minister za finance. Ker je bil hkrati tudi namestnik premiera Mahatira Mohamada, ki je bil takrat vodja Nacionalne fronte, je veljal za njegovega varovanca in naslednika. Vendar so se odnosi med politikoma konec 90. let – Mahatir Mohamad je bil prvič premier kar 22 let, od 1991 do 2003 – poslabšali. Jeseni 1998 so Anvarja aretirali in ga zaradi domnevne korupcije in sodomije na po mnenju večine popolnoma političnem procesu vtaknili v ječo. Zaradi korupcije je bil v zaporu do leta 2004, obsodbo zaradi sodomije pa so razveljavili.

Ker v Maleziji človek še nekaj let po odsluženi zaporni kazni ne sme politično delovati, je ostal na stranskem tiru. Predaval je v Veliki Britaniji in v ZDA, kot opozicijski poslanec parlamenta pa se je leta 2008 vrnil v domačo politiko. A so ga hitro spet doletele obtožbe o homoseksualnosti; to je Anvar sicer vedno zanikal – je poročen in ima šest otrok ter nasprotuje istospolnim porokam –, vendar ima za Malezijo liberalne poglede, saj meni, da je prepoved homoseksualnosti zastarela.

Leta 2015 so ga po koncu vseh pritožbenih postopkov spet zaprli, dokler ga niso v sredo pomilostili. Ker je dobil od kralja popolno pomilostitev, bo lahko čez leto ali dve, ko bo Mahatir Mohamad – najprej njegov mentor, potem nasprotnik in po letu 2017, ko je zapustil Nacionalno fronto in se pridružil opoziciji, spet zaveznik – zapustil položaj, Anvar postal premier. Če se mu ne bo znova kaj zalomilo.

Komentarji: