Jamar proti Musku

Britanski jamar, ki je julija vodil reševanje mladih tajskih nogometašev, se je odločil, da bo tožil Elona Muska.
Fotografija: Vernon Unsworth FOTO: AP
Odpri galerijo
Vernon Unsworth FOTO: AP

Vernon Unsworth, britanski jamar, ki je julija vodil reševanje mladih tajskih nogometašev, ujetih v kraški jami Tham Luang, se je odločil, da bo tožil ustanovitelja družbe Tesla Elona Muska, ker ga je ta v času reševanja obdolžil, da je pedofil. Musk je namreč jamskim reševalcem ponujal storitve Teslinih inženirjev, Unsworth pa je sporočil, da je ponujena mala podmornica, ki naj bi jo uporabili za reševanje v jami ujetih dečkov, zgolj marketinška poteza, Muska pa zbodel, naj si podmornico vtakne tja, kjer najbolj boli.

Po prvem rafalu se je Musk opravičil, a je udaril še enkrat, še bolj neposredno. V jamarja je uperil žalivko, da je Unsworth posiljevalec otrok ter da se je preselil na Tajsko, da bi si našel 12-letno nevesto.

Unsworth zaradi žalitve zahteva slabih 65.000 evrov, od sodišča v Los Angelesu pa, naj Musku prepove nadaljnje obtožbe. Glede na silovitost obtožbe in premoženjsko stanje Elona Muska Unsworthova zahteva ni visoka. Napovedana je tudi tožba v Londonu.

Triinšestdesetletni Britanec se je nekoč ukvarjal s finančnim posredništvom, a se je preselil na Tajsko. Zadnjih sedem leti živi z zdaj 40-letno Woranan Ratrawiphukkun. Unworth se je z jamskim potapljanjem ukvarjal že v Veliki Britaniji, sodeloval je tudi v jamskih reševalnih akcijah, zadnja leta je raziskoval prav jamo Tham Luang. Zaradi dobrega poznavanja jame in njenih podvodnih labirintov in ker je prvi prišel na kraj dogodka, je lahko največ prispeval k rešitvi mladih nogometašev in njihovega trenerja.

Unsworthova partnerica, sicer lastnica salona za urejanje nohtov, je junaka jamskega reševanja opisala kot prijaznega in nekonfliktnega. »Redko se s kom skrega. In vsi ga imajo radi,« je povedala v pogovoru za britanski tabloid The Sun. O opazki, da je Unsworth odšel na Tajsko, da bi si našel 12-letno nevesto, je dejala, da je vredna zgolj posmeha.

Preberite še:

Komentarji: