Krhko, a resnično veselje

Igralka Ellen Page je postala transspolni moški Elliot Page.
Fotografija: Elliot Page obljublja, da se bo boril za boljši svet. FOTO: Geoff Robins/AFP
Odpri galerijo
Elliot Page obljublja, da se bo boril za boljši svet. FOTO: Geoff Robins/AFP

Triintridesetletna kanadska igralka Ellen Page, ki je bila za svojo vlogo v filmu Juno leta 2008 nominirana za oskarja, je na svojih družbenih omrežjih razkrila, da je postala transspolni moški Elliot Page.

»Srečen sem, da to pišem. Da sem v življenju prišel do te točke,« je zapisal. Sledilce in oboževalce je prosil za potrpežljivost in priznal, da je »prestrašen zaradi vsiljivosti, sovraštva, posmeha in nasilja,« s katerimi se bo morda moral soočiti v prihodnosti.

»Moje veselje je resnično, a tudi krhko. Če povem po resnici, sem, čeprav se trenutno počutim globoko srečnega in se zavedam, kako privilegiran sem, tudi prestrašen,« je zapisal Page, ki trenutno igra v Netflixovi seriji The Umbrella Academy. Igralec je, takrat še kot Ellen, leta 2014 razkril, da je istospolno usmerjen, leta 2018 pa se je poročil s kanadsko koreografinjo Emmo Porter, ki mu je javno izjavila ljubezen in ga podprla pri tej pomembni življenjski odločitvi.

Elliot Page je svoji izjavi spomnil na nezavidljiv položaj, v katerem so transspolne osebe, na diskriminacijo, s katero se soočajo, in na grozljivo dejstvo, da je bilo samo v letošnjem letu umorjenih 40 transspolnih oseb, med njimi je večina temnopoltih in pripadnikov etničnih manjšin. Političnim voditeljem, ki poskušajo transspolne osebe kriminalizirati, igralec sporoča: »Imate krvave roke.«

Pismo je sklenil z besedami: »Ljubim dejstvo, da sem trans. Ljubim dejstvo, da sem queer. Bolj kot se sprejemam, bliže sem si, več sanjam, moje srce raste in bolj cvetim. Vsem transspolnim osebam, ki se borite z nadlegovanjem, samoponiževanjem, zlorabo in vsakodnevnimi grožnjami z nasiljem: vidim vas, rad vas imam in storil bom vse, da ta svet spremenim na bolje.«

Preberite še:

Komentarji: