La Barbie gre v ječo

Eden najpomembnejših narko šefov gre do smrti v ječo.
Fotografija: Na prvi pogled nihče ne bi rekel, da je 44-letni Edgar Valdez Villarreal eden najpomembnejših in iskanih mamilarskih šefov na svetu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na prvi pogled nihče ne bi rekel, da je 44-letni Edgar Valdez Villarreal eden najpomembnejših in iskanih mamilarskih šefov na svetu. FOTO: Reuters

Na prvi pogled nihče ne bi rekel, da je 44-letni Edgar Valdez Villarreal eden najpomembnejših in iskanih mamilarskih šefov na svetu. Zaradi svetlih oči in polti se ga celo prijel vzdevek La Barbie. La Barbie, ki je bil dolga leta zadolžen za transport kokaina iz Mehike v ZDA. O njem  je šel tudi glas o sodelovanju v narko vojnah, krutih umorih, pranju denarja.
Rodil se je v Teksasu, v mestecu Laredo, tam hodil v šolo in igral ameriški nogomet.

Oče je bil lastnik lokala in nočnega kluba in se večinoma družil s policisti, ki so stražili mejo z Mehiko. Sin je kmalu spoznal, da mu izobrazba ne bo prinesla hitrega zaslužka in začel je prekupčevati z mamili. Izredno hitro je postal pomemben član narko bande Beltrana Leyve, ki je bila povezana z največjim narko kartelom El Chapa Guzmana. Čeravno je bil  visoko na lestvici mamilarskih kriminalcev, se ni pretirano skrival, prej živel kot rockovska zvezda, v luksuznih vilah na obrobju Mexico Cityja in bil kralj nočnih klubov.

Njegovo sladko življenje se je končalo, ko so ubili  Leyvia. Začel se je krvav boj za nasledstvo med Valdezom in bratom umorjenega narko šefa. Ulična vojna je zahtevala na desetine žrtev, malone vsak dan so mediji objavljali krvave prizore mafijskih obračunov. Leta 2010 so mehiški marinci Valdeza ujeli in ga leta 2015 izročili ZDA. Večen nasmeh, posmeh na obrazu mu je deloma zamrl, ko je zvedel, česa vsega ga obtožujejo, dokončno izginil, ko je pred nekaj dnevi zvedel za kazen, ki so mu jo odmerili zaradi prekupčevanja z mamili, pranja denarja in sorodnih zločinov. V Atlanti so ga obsodili na 49 let zapora, plačati pa mora tudi komaj verjetnih 192 milijonov dolarjev kazni. kar naj bi bila minimalno ocenjena vsota, katero naj bi Valdez zaslužil z izvažanjem kokaina v Združene države.

Komentarji: