Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

Melania Trump odprla prenovljeni Washingtonov spomenik

Prvo damo ZDA so na slovesnosti spremljali osnovnošolci, nato se je z novim dvigalom popeljala do 152 metrov visoke razgledne ploščadi.
Melania Trump odpira prenovljeni Washingtonov obelisk. FOTO: Alexander Drago/Reuters
Melania Trump odpira prenovljeni Washingtonov obelisk. FOTO: Alexander Drago/Reuters
STA, J. K.
20. 9. 2019 | 12:32
20. 9. 2019 | 13:34
2:24
Melania Trump je v četrtek skupaj z osnovnošolci slovesno odprla prenovljeni Washingtonov spomenik, to je 169 metrov visok kamniti obelisk sredi travnika National Mall, ki so ga avgusta 2016 zaprli zaradi prenove. Prva dama se je tudi popeljala z novim dvigalom do vrha spomenika v čast prvemu predsedniku ZDA.

Spomenik, ki je bil v času odprtja leta 1888 kratek čas najvišji stolp na svetu, dokler ga leta 1889 ni prehitel pariški Eifflov stolp, so zaprli zaradi obnove dvigala in gradnje novega prostora za varnostni pregled turistov. Za prostor so se odločili po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, do zaprtja obeliska pa so varnostne preglede opravljali v začasnem šotoru.

Najvišja zgradba v Washingtonu. FOTO: Alexander Drago/Reuters
Najvišja zgradba v Washingtonu. FOTO: Alexander Drago/Reuters


Obnovitvena dela so zamujala, saj je bilo sprva predvideno, da bo spomenik za javnost odprt že spomladi. Zaradi suma, da je okoliška zemlja onesnažena, se je Nacionalna služba za parke odločila, da položi zaščitno plast kovine nad podzemnim vodovodnim sistemom. Nekdanje dvigalo je do 152 metrov visoke razgledne ploščadi potrebovalo deset minut, novo pa potrebuje nekaj več kot minuto. Staro dvigalo se je pogosto tudi kvarilo in obiskovalci so na vrh spomenika včasih morali peš po 897 stopnicah.

 

Melania Trump bo imela v ponedeljek še eno protokolarno nalogo; s soprogom, predsednikom Donaldom Trumpom, bo s trkanjem na zvon uradno odprla borzno trgovanje na newyorški borzi. S seboj namerava vzeti šolarje Mednarodne šole Združenih narodov (Unis). Ameriški mediji poročajo, da je med nekaterimi starši mednarodne šole izbruhnilo ogorčenje, ker je vodstvo šole privolilo v sodelovanje z Belo hišo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine