Moses Farrow se je postavil na stran očeta Woodyja Allena

»Moja mama je v javnosti želela prikazati srečno sliko naše družine posvojenih in bioloških otrok. A je bilo to daleč od resnice,« je v javnem pismu zapisal posvojeni sin Mie Farrow.
Fotografija: Režiser Woody Allen se mora zagovarjati proti spolnemu nadlegovanju svojih otrok. FOTO: Loic Venance/AFP
Odpri galerijo
Režiser Woody Allen se mora zagovarjati proti spolnemu nadlegovanju svojih otrok. FOTO: Loic Venance/AFP

Moses Farrow, posvojeni sin Woodyja Allena in Mie Farrow, je pred dvema dnevoma na svojem blogu objavil obsežen esej, v katerem brani svojega očeta Allena pred obtožbami zaradi spolnega nadlegovanja mlajše sestre Dylan, ki naj bi se zgodile daljnega leta 1992.

V osebnoizpovednem pismu, ki ga je sicer začel tako, kot ga ponavadi začenjajo obstranski opazovalci dogajanja v središču pozornosti – »cenim svojo zasebnost in me pozornost javnosti sploh ne zanima«, nasprotno za zlorabe obtožuje svojo mamo – igralko Mio Farrow.
 

Odraščanje kot nenehna, globoka tema


Zdaj štiridesetletni terapevt Moses Farrow se spominja bolečih šeškanj in drugih bolečih kazni, odraščanje v družini pa opiše kot nenehno, globoko temo.

Ko naj bi Woody Allen 4. avgusta leta 1992 zlorabil sedemletno Dylan, je bilo Mosesu 14 let in dogodka se, kot piše v pismu, ki se bere kot dober, napet scenarij, sam dobro spominja.

V svojem pismu je Moses osvetlil tudi svoje videnje ljubezenskega razmerja med sestro in očetom (na fotografiji), ki ga sam nikoli ni doživljal kot nekaj tako strašnega, kot ga je ves čas prikazovala njegova mama.FOTO: Jason Merritt/AFP
V svojem pismu je Moses osvetlil tudi svoje videnje ljubezenskega razmerja med sestro in očetom (na fotografiji), ki ga sam nikoli ni doživljal kot nekaj tako strašnega, kot ga je ves čas prikazovala njegova mama.FOTO: Jason Merritt/AFP


Še preden pa se poglobi v potek tistega dne, se Moses najprej spomni, kako je v družino Farrow prišel leta 1980 kot sedmi posvojeni otrok tedaj samohranilke Mie Farrow. Dvanajst let kasneje je na njene posebne prošnje, ki jih je naslovila na posvojitveni urad, uradno njegov oče postal Woody Allen. Moses se spominja, kako je z njim preživljal otroštvo. Skupaj sta metala na koš, si podajala baseballsko žogo, igrala šah, lovila ribe in ob posebeno mirnih zgodnjih jutrih skupaj brala časopis.
Allen ni živel pri njih, ampak je otroke v Miinem stanovanju na Manhattnu pogosto obiskoval. Ko se je v javnosti razvedelo, da sta Woody Allen in tedaj 21-letna posvojenka Sun Ji par, je njihova mama postala »razumljivo raztogotena«.

Otrokom je nenehno govorila, da je Woody zloben človek, hudič in pošast, njihova komaj polnoletna sestra Sun Ji pa, da je zanje zdaj kot mrtva. Allen je otroke sicer še naprej obiskoval, se spominja Moses, a je otrokom, posebej Mosesu mati zabičala, naj ga ne spustijo izpred oči. Moses je mamina svarila vzel smrtno resno, saj je, kot je zapisal, »dotlej dobro poznal posledice, če se izneveriš materini volji«.

V svojem pismu je osvetlil tudi svoje videnje ljubezenskega razmerja med sestro in očetom, ki ga sam nikoli ni doživljal kot nekaj tako strašnega, kot ga je ves čas prikazovala njegova mama. Bolj strašna zgodba naj bi se skrivala v družini Farrow, saj je brat Mie Farrow obsojeni pedofil trenutno v zaporu.

Na življenje svoje matere gleda z razumevanjem terapevta, ki se poskuša oddaljiti od dogodkov, pa vendar je zaradi njegove vpletenosti pismo osebno, boleče in iskreno.

Komentarji: