Na Japonskem z lasuljo

Prihajajoče novo veliko ime ženskega tenisa Naomi Osaka.
Fotografija: Naomi Osaka, trenutno četrta na lestvici teniških igralk. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Naomi Osaka, trenutno četrta na lestvici teniških igralk. FOTO: AFP

Odprto prvenstvo Avstralije, prvi veliki turnir v teniški sezoni, je v polnem zamahu. Med posameznicami bo v četrtfinalu po zmagi nad Latvijko Anastasijo Sevastovo igrala tudi 21-letna Japonka Naomi Osaka. Njena zmaga ni bila presenetljiva, saj je mlada Japonka četrta igralka na svetu in je lani osvojila zadnjega od četverice največjih turnirjev, odprto prvenstvo ZDA. Kot prva Japonka – čeprav od tretjega leta z družino živi v ZDA –, ki ji je uspel podvig na enem od največjih turnirjev, je v domovini tako znana, da se mora ob redkih obiskih sprehajati naokoli z lasuljo in sončnimi očali.


Na Japonskem je videti precej eksotična, saj je po očetu s Haitija podedovala temnejšo kožo in za Japonke nedosegljivih 180 centimetrov višine. Ker so sprva živeli na Japonskem, Naomi in leto starejša sestra Mari, prav tako poklicna tenisačica, vendar veliko manj uspešna, uporabljata materin priimek.

Njun prvi trener je bil kar oče Leonard François. Čeprav ni imel veliko teniških izkušenj, ga je k treniranju hčera spodbudil uspeh Richarda Williamsa, ki je brez teniškega znanja vzgojil prvakinji Venus in Sereno. Druga je kljub 37 letom še vedno izvrstna igralka in mladostna vzornica Naomi Osaka, zato je bila zanjo zmaga nad Sereno Williams v lanskem finalu odprtega prvenstva ZDA še posebno pomembna. Japonka je lani s turnirskimi nagradami zaslužila 5,6 milijona evrov, največ med tenisačicami.

Do tega, da bo po uspehih dohitela vzornico, ji seveda manjka še veliko. A če ne bo kakšnih v tenisu pogostih zdrsov mladih zvezdnic, se bo zelo verjetno pridružila velikim imenom ženskega tenisa.

Komentarji: