Neil Young: Prodal polovico avtorskih pravic

Legendarni kanadski glasbenik in dobitnik dveh grammyjev je za pesmi prejel 150 milijonov dolarjev.
Fotografija: 75-letni kantavtor in rocker naj bi še vedno imel določen vpliv na to, kje in v kakšnem kontekstu bodo uporabljene njegove glasbene mojstrovine. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
75-letni kantavtor in rocker naj bi še vedno imel določen vpliv na to, kje in v kakšnem kontekstu bodo uporabljene njegove glasbene mojstrovine. FOTO: Shutterstock

Zarečenega kruha se največ poje. To ve tudi Neil Young, 75-letni legendarni kanadski kantavtor, rock glasbenik ter družbeni in okoljski aktivist. V videu za uspešnico This Note's For You se je leta 1988 brezkompromisno norčeval iz slovitih glasbenih kolegov, kot so Eric Clapton, Michael Jackson in Whitney Houston, da sam ne poje niti za Coca-Colo niti za Pepsi, ne za kogar koli drugega, ki bi iz njega naredil šalo, saj ga denar ne zanima.


Nedotakljivo srce iz zlata


Zdaj pa je vendarle napočil dan, ko je prodal 50 odstotkov avtorskih pravic, in sicer za kar 150 milijonov dolarjev. Kupec je podjetje Hipgnosis Songs Fund oziroma njen ustanovitelj, uspešni glasbeni menedžer Merck Mercuriadis, ki je med drugim zastopal skupini Guns N' Roses in Iron Maiden ter Eltona Johna in Beyonce.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Poslovnež obljublja, da, denimo, slovite Youngove pesmi Heart of Gold (Srce iz zlata) nikoli ne bo prodal za oglaševanje zlatega burgerja v verigi hitre prehrane ali kaj podobnega, saj je tudi sam že od otroštva dalje Youngov veliki oboževalec in ga izjemno ceni. Natančna vsebina sklenjenega posla ni znana.


Pesmi so dobra naložba 


Glasbenik, ki je v svoji bogati karieri prejel dva grammyja in nominacijo za oskarja, naj bi še vedno imel določen vpliv na odločanje, kje in v kakšnem kontekstu naj bi se pojavila katera od kar 1180 pesmi, ki jih je napisal ter avtorske pravice zanje prodal Mercuriadisovemu podjetju.

To prejme dohodek vsakič, ko se katera od uspešnic avtorjev, s katerimi sklene posel, predvaja na radiu, v filmu ali v televizijski oddaji. Kot trdi Mercuriadis, so pesmi enako dobra naložba kot zlato ali nafta, saj njihova vrednost ne glede na gospodarska nihanja ne upada.

Komentarji: