O njej govori Amerika

Politično neizkušena 28-letna Alexandria Ocasio-Cortez je na volitvah prepričljivo premagala enega najvplivnejših demokratov
Fotografija: Alexandria Ocasio-Cortez (levo) je prepričana, da je prišel čas za velike spremembe v ameriški družbi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Alexandria Ocasio-Cortez (levo) je prepričana, da je prišel čas za velike spremembe v ameriški družbi. FOTO: AFP

Presenečenje je bilo popolno. Na ameriških primarnih volitvah v New Yorku je mlada ženska brez pravih političnih izkušenj premagala starega mačka. Zdaj se Američani pogovarjajo o 28-letni Alexandrii Ocasio-Cortez, ženski latinskoameriških korenin, ki je prepričljivo pustila za seboj 56-letnega Josepha Crowleyja, ki velja za četrtega najvplivnejšega demokrata v predstavniškem domu.
Kdo je novinka, o kateri bomo nedvomno še slišali? Bila je del ekipe, ki je pripravljala predsedniško kampanjo za Bernieja Sandersa. Pred nekaj dnevi se je odpravila v Teksas, na mejo z Mehiko, ter dala jasno in glasno vedeti, da mora biti toleranca do politike, ki jo predsednik Trump izvaja do ilegalnih migrantov, ničelna.
Rodila se je in odrasla v Bronxu. Nima izkušenj z javnimi funkcijami. Študirala je ekonomijo in mednarodne odnose na Univerzi v Bostonu, med študijem je delala za senatorja Edwarda Kennedyja. Mladenka, ki še vedno odplačuje študijski dolg, je napovedala, da bodo v Washingtonu velike spremembe, generacijske, rasne in ideološke.
Njena prepričljiva izvolitev – dobila je 57 odstotkov glasov – je toliko bolj osupljiva, ker je za kampanjo porabila le nekaj več kot 300.000 dolarjev, desetkrat manj od tekmeca. Podprlo jo je tudi gibanje Move On, ki spodbuja mlade k zagovarjanju socialnih in kulturnih sprememb, enakosti, pravičnosti in trajnostnega razvoja ter aktivnemu vključevanju v politiko.
Prišel je trenutek za nov dan, je po zmagi zadovoljno povedala Alexandria.
 

Komentarji: