Papež Frančišek zamenjal konservativnega nadškofa

Charles Chaput, ki se v zgodovino zapisal kot prvi nadškof indijanskega rodu, je bil znan po kontroverznih izjavah o istospolni skupnosti.
Fotografija: Charles Chaput je vodilno mesto v filadelfijski nadškofiji prevzel leta 2011.  FOTO: Wikipedija
Odpri galerijo
Charles Chaput je vodilno mesto v filadelfijski nadškofiji prevzel leta 2011.  FOTO: Wikipedija

Papež Frančišek je včeraj napovedal, da bo na mesto filadelfijskega nadškofa Charlesa Chaputa imenoval Nelsona Péreza, škofa iz Clevelanda. Z zamenjavo konservativnega Chaputa je zamajal ideološko ravnotežje katoliške cerkve v ZDA, poroča časnik New York Times.

»Ne predstavljam si naslednika, ki bi znal voditi nadškofijo bolje od njega,« je na facebooku napisal petinsedemdesetletni Chaput in imenovanje Péreza označil za veliko veselje vernikov v Filadelfiji. »Tukaj je zelo priljubljen, radi ga imajo tako ljudje kot drugi duhovniki.«


Šelesteči veter iz Filadelfije


Chaput je prevzel vodilno mesto v nadškofiji leta 2011, v času, ko so škofijo pestili številni spolni škandali. Kot nadškof je bil znan po konservativnih izjavah, ki so dvignile nemalo prahu. Med drugim je dejal, da bi se vsi ločeni in ponovno poročeni katoliki morali izogibati spolnim odnosom, prav tako je obsodil seks v homoseksualni skupnosti, papežu Frančišku pa je očital, da je s progresivnimi pogledi škodil cerkveni doktrini. 

Charles Chaput se je v zgodovino zapisal kot prvi nadškof indijanskega rodu. Njegov oče je bil francoski Kanadčan, mati pa ameriška staroselka iz ljudstva Potawatomi. Že v mladih letih so ga sprejeli v pleme ter ga poimenovali Pietasa ('šelesteči veter').

Komentarji: