Pijani pohotni grof

Simon Bowes-Lyon je priznal, da je spolno napadel 26-letnico.
Fotografija: Mladi sorodnik Elizabete II. je na seznamu nasilnih in spolnih prestopnikov. FOTO: Dundee Sheriff Court
Odpri galerijo
Mladi sorodnik Elizabete II. je na seznamu nasilnih in spolnih prestopnikov. FOTO: Dundee Sheriff Court

Britanska kraljeva družina s širšim sorodstvom je zelo velika in temu primerno imajo v njej veliko takšnih in drugačnih težav. Krvoločne tabloide na Otoku seveda najbolj zanimajo spolni prestopki njenih članov in že začetek letošnjega leta jim je postregel z novim. Simon Bowes-Lyon, 34-letni 19. grof Strathmora in Kinghorna, je namreč priznal, da je na začetku lanskega leta spolno napadel 26-letnico. Po plačilu varščine so ga izpustili na prostost, uvrstili pa so ga na seznam nasilnih in spolnih prestopnikov.

Grof, ki ga kličejo Sam, je sin 18. grofa Strathmora in Kinghorna Michaela Bowes-Lyona, mrzlega bratranca kraljice Elizabete II. Rodil se je leta 1986 kot najstarejši otrok v prvem od treh očetovih zakonov, zato je po njegovi smrti leta 2016 podedoval grofovski naziv. In skupaj z njim veličastni grad Glamis na jugovzhodu Škotske ter pripadajoče posestvo, veliko 6677 hektarov. V tem gradu je mladost preživela njegova praprateta, mati in soimenjakinja sedanje kraljice Elizabete – njeno dekliško ime je bilo Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon –, v njem pa se je rodila tudi mlajša sestra Elizabete II., pokojna princesa Margareta.

»Skromn«i dom družine Bowes-Lyon, grad Glamis na Škotskem. FOTO: Wikipedia
»Skromn«i dom družine Bowes-Lyon, grad Glamis na Škotskem. FOTO: Wikipedia


In v tem gradu se je zgodil tudi napad, zaradi katerega je Sam pristal na seznamu nasilnih in spolnih prestopnikov. Neki konec tedna v začetku lanskega leta je gostil skupino znancev. Po večerji ter nadaljnjem popivanju je popolnoma pijan prilomastil v eno od grajskih spalnic, v kateri je spala 26-letna gostja, in hotel seksati z njo. Nadležnega nepovabljenega gosta se je otresla šele po 20 minutah. Grofa so po plačilu varščine spustili na prostost,žrtvi se je opravičil in dodal, da je zelo osramočen ter da alkohol ni opravičilo za njegovo ravnanje. Na sojenju lahko mladega grofa Sama obsodijo na do pet let za rešetkami.

Seveda so britanski tabloidi z veseljem objavili tudi bolj podroben opis celotnega dogodka, ki jim ga je na nos prinesla ena od gostij. Povedala je, da se je žrtev z grofom prvi večer zapletla v daljši pogovor. Drugi dan se je po večerji odpravila spat, nekateri gostje pa so z gostiteljem popivali naprej. Okoli pol dveh zjutraj je Sam, smrdeč po pijači in cigaretah, potrkal na njena vrata in jo prosil, naj odklene, ker se je zgodilo nekaj pomembnega.

Takoj ko je odklenila, je vdrl v sobo, ji dvignil spalno srajco, jo potisnil k steni in jo otipaval. Iz spalnice se mu je izmuznila v predsobo, vendar si je grof prižgal cigareto in ji preprečil, da bi šla na hodnik. Ko ga je spet zavrnila, jo je nahrulil, da je neolikana, grozna in slaba oseba ter da mu nihče ne bo ukazoval, kaj bo počel v lastni hiši (se pravi v lastnem gradu). Ko ga je končno izrinila na hodnik, je poskušal spet vstopiti, vendar je držala vrata, dokler ni tega slišal eden od drugih gostov in prišel na pomoč.

Gospodar gradu Glamis je takrat šel v svojo sobo in takoj zaspal. Žrtev je zjutraj šla domov in napad prijavila policiji. Bowes-Lyon se ji je po elektronski pošti opravičil še isti dan in menda hodi na terapijo, da bi razumel svoje obnašanje. Mladi grof je sicer znan po ljubezni do hitrih avtomobilov in se rad druži z zvezdniki, leta 2019 pa so ga razglasili za enega najbolj zaželenih samskih moških v Združenem kraljestvu.

Spolni napad ni bil Bowes-Lyonovo prvo kršenje zakonov. Poleti ga je njegov butler namreč prijavil, da se je v času, ko je bilo gibanje zaradi epidemije covida-19 omejeno, z gradu odpravil v 300 kilometrov oddaljen kraj na severovzhodu Anglije.

Komentarji: