Po Narsultanu Narsultan

Volivci v Kazahstanu tudi formalno potrdili naslednika dosedanjega predsednika, ki ga je izbral kar ta sam.
Fotografija: Tudi novi kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev pometa z nasprotniki, dobil je sedem desetin glasov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tudi novi kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev pometa z nasprotniki, dobil je sedem desetin glasov. FOTO: Reuters

Ko je 19. marca zaradi nejasnih vzrokov odstopil Narsultan Nazarbajev, še od sovjetskih časov predsednik Kazahstana, je bilo to veliko presenečenje. Le malokdo je pričakoval, da bo 78-letni vodja kdaj zapustil položaj. Čeprav ima Kazahstan omejitev trajanja predsedovanja na dva zaporedna mandata, ta omejitev ne velja za prvega predsednika, torej Nazarbajeva. A njegova avtoritarna vladavina se z odstopom ni končala, saj je kar sam na predsedniški položaj začasno postavil predsednika zgornjega parlamentarnega doma senata Kasima Žomarta Tokajeva. Izbiro novega predsednika so na volitvah v nedeljo potrdili tudi volivci.

Čeprav volitve tako kot vse do zdaj niso bile svobodne in še manj poštene, je 66-letni Tokajev dobil manj glasov kot predhodnik. Na predsedniških volitvah 2015 je Nazarbajev namreč dobil skoraj 98 odstotkov glasov, Tokajev jih je zdaj dobil dobrih sedem desetin. Tako na volilni dan kot v ponedeljek so v glavnem mestu Narsultanu, nekdaj Astani, in največjem mestu Almatiju potekale demonstracije proti najbrž spet nepoštenim volitvam. Policija je v nedeljo priprla 500 ljudi, precej jih je za rešetkami končalo tudi včeraj. Novi voditelj Tokajev, diplomant sovjetske diplomatske akademije, doktor politologije in potem dolgoletni sovjetski diplomat, je dokazal, da se vladavina trde roke tudi po uradnem koncu vladavine Nazarbajeva očitno ne bo hitro končala.

O tem, čigav človek je Tokajev, ni nobenega dvoma. Eden njegovih prvih ukrepov po prevzemu začasnega predsedovanja marca je bil, da je predlagal preimenovanje v 90. letih 20. stoletja na novo zgrajenega glavnega mesta države sredi srednjeazijske stepe Astane v Narsultan, v čast Nazarbajevu. To je zdaj že uradno ime mesta. Da pa morda v Kazahstan, orjaško, deveto največjo državo na svetu, ki ima le 18,5 milijona prebivalcev, le prihajajo nekoliko bolj mehki časi, dokazuje Tokajeva poklicna pot.

V nasprotju s predhodnikom, težakom v jeklarni in potem komunističnim birokratom, ima ločeni oče enega sina namreč bolj svetovljanski pedigre. Karierni diplomat Tokajev je bil po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja in v prejšnjem desetletju skupaj deset let kazahstanski zunanji minister, vmes je bil predsednik kazahstanske vlade. V letih od 2011 do 2013 je bil podsekretar Združenih narodov in vodja drugega največjega dela Svetovne organizacije, njenega urada v Ženevi.
Težava pa je, da Nazarbajev ostaja predsednik kazahstanskega varnostnega sveta in predsednik vladajoče stranke. Kakšno moč ima nekdanji predsednik in njegova družina, v rokah katere naj bi bilo kar nekaj največjih podjetij v državi, dokazuje tudi to, da je vodenje senata po Tokajevu prevzela kar najstarejša Nazarbajeva hčerka Dariga.

Komentarji: