Pobesneli Max: Na zaprašeni puščavski cesti besa

Postapokaliptični festival Wasteland je najboljši približek avstralske kultne futuristične filmske franšize Pobesneli Max (Mad Max).
Fotografija: FOTO: Agustin Paullier/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Agustin Paullier/AFP

Že od leta 2011 se na tisoče oboževalcev Mad Max, kultne filmske franšize Georgea Millerja, zbere na robu puščave Mojave na jugu Kalifornije. Wasteland je največji svetovni post-apokaliptični festival. Celotno prizorišče festivala je umeščeno med porušenim jedrskim testnim poligonom v Nevadi, kjer je bilo od leta 1951 v hladni vojni testiranih 928 jedrskih bojnih glav in Hollywoodom.

Pet dni udeleženci festivala živijo življenje, kakršno bi lahko bilo po ponovnem družbenem zagonu. Množice se vijejo skozi puščavsko vročino v nenavadnih kombinacijah usnja, športnih oblačil in vojaških uniform. Da ne bo pomote, ne gre za pripravo prave apokalipse, ampak za to, da se udeleženci sto procentno vživijo v hollywoodsko različico namišljene antazijske apokalipse.

Leta 2011 se je vse skupaj začelo z nekaj deset oboževalci filmov, ki so se zbrali v puščavi, do danes pa ta skupnost šteje že 4000 navdušencev anarhije in svobode z vsega sveta. Kostumi so obvezni. Vsak poskus človeka, ki ni oblečen kot lik Mad Maxa in želi skozi zavarovana mestna vrata, se konča z vzkliki »Potrebuješ več umazanije« in z gestami, da se slabo pripravljeni udeleženec povalja po puščavskem pesku pred vstopom.

Ljudje se za nekaj časa odmaknejo iz resničnega sveta, kar privabi tisto najboljše v človeški naravi, bratstvo in mir s sočlovekom. Wasteland vikend udeležencem ponuja, ne le da pobegnejo pred zapleti v svojem vsakdanjem življenju, ampak je za mnoge to način dojemanja negotove prihodnosti.

 

Komentarji: