Srebrni lev dviga prah

Slavni režiser se podelitve na beneškem filmskem festivalu ni udeležil, po leva je prišla njegova soproga, igralka Emmanuelle Seigner.
Fotografija: Leta 1977, ko je bil star 44 let, je bil Polanski obtožen posilstva 13-letne Samanthe Geimer. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Leta 1977, ko je bil star 44 let, je bil Polanski obtožen posilstva 13-letne Samanthe Geimer. FOTO: Charles Platiau/Reuters

Odločitev žirije, da bodo na mednarod­nem filmskem festivalu v Benetkah­ nagradili kultnega, a za mnoge kontroverznega režiserja Romana Polanskega, je dvignila precej prahu. Šestinosemdesetletni filmski ustvarjalec je prejel srebrnega leva za režijo za celovečerec Obtožujem (J' Accuse).

Predsednica žirije, argentinska režiserka Lucrecia Martel, je dejala, da ima pomisleke o uvrstitvi filma, saj je Polanski obtožen spolne zlorabe mladoletnice. »Ne bom mu čestitala, ampak mislim, da je prav, da je ta film na festivalu,« je dejala ob odprtju 76. Mostre.

Podelitve se režiser ni udeležil, po leva je prišla njegova žena, francoska igralka Emmanuelle Seigner, ki je tudi nastopila v filmu. Obtožujem je filmska priredba kriminalke Roberta Harrisa Častnik in vohun (An Officer and a Spy) iz leta 2013. Poleg Emmanuelle Seigner v filmu nastopata francoska zvezdnika Jean Dujardin in Louis Garrel.

Emmanuelle Signer je namesto soproga sprejela nagrado. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Emmanuelle Signer je namesto soproga sprejela nagrado. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


Obtožen posilstva 13-letnice


Leta 1977, ko je bil star 44 let, je bil Polanski obtožen posilstva 13-letne Samanthe Geimer. V zameno za to, da privoli v trimesečni pregled v psihiatrični bolnišnici, je priznal »nezakoniti spolni odnos z mladoletnico«. Dobil je pogojno kazen. Zaradi govoric, da se sodnik s tem ne bo sprijaznil in da ga namerava spraviti za rešetke za dolga desetletja, je zapustil ZDA, ki si odtlej zaman prizadevajo za njegovo izročitev.

Po pobegu v Evropo je posnel 15 celovečernih filmov, med njimi mojstrovine, kot so Tess, Pianist, Masaker in Pisatelj v senci, mnogi so prejeli nagrade in večino smo videli tudi pri nas. Zaradi obtožb o spolni zlorabi leta 2003 ni mogel osebno sprejeti oskarja za režijo Pianista – v Pariz mu ga je prinesel ­Harrison Ford.

Komentarji: