Trdoživa Catherine Deneuve

Pri 76 letih bo morala zaradi rahle kapi upočasniti garaški tempo snemanj.
Fotografija: stat študij
Odpri galerijo
stat študij

Francozi so si oddahnili. Z njihovo »nesmrtno« filmsko zvezdnico Catherine Deneuve, ki je pred nekaj dnevi doživela blažjo kap, je vse v redu, potrebuje le nekoliko počitka, v prihodnje pa bo vsekakor morala bolj paziti nase in nekoliko upočasniti delovni ritem. Francozom se zdi, kot da je igralka večna, zato ni čudno, da je novica o tem, da so jo morali odpeljati v bolnišnico, v francoski javnosti sprožila paniko. Ljudje si preprosto ne znajo predstavljati francoske kinematografije brez zvezdnice, ki je v njej v desetletjih pustila globoko sled.

Šestinsedemdesetletna igralka, ki je zaslovela že v filmih Luisa Buñuela, je še vedno neustavljiva. Kap, ki ji na srečo ni pustila posledic, je doživela med snemanjem filma De son vivant, v katerem igra mamo rakavega bolnika. Letos je promovirala kar štiri svoje nove filme in zaključila snemanje dveh. V zadnjih šestih mesecih je v Cannesu podelila zlato palmo, otvorila beneški filmski festival s filmom La verdad japonskega režiserja Hirokazuja Koreede. Udeležila se je premiere v Tokiu in predsedovala žiriji filmskega festivala v Deauvillu, prejšni teden pa se je udeležila tedna mode v Parizu, kjer je med drugim nosila oblačila Saint Laurent, znamke njenega pokojnega prijatelja, ki ji je zvesta že desetletja.

Dejstvo, da skorajda ni trenutka dneva ali noči, v katerem bi se pojavila brez cigate, njenemu zdravju seveda ne koristi. Kljub vsem nagradam in opazni vlogi, ki jo je pustila v svetovni kinematografiji, pa ji ni všeč, če jo označijo za legendo. Zavrača vse, kar vsaj malo diši po častnih priznanjih, glorificiranju ali biografijah. Vedno je pred javnostjo skrbno varovala svojo zasebnost. Ko so lani na francoski televiziji o njej posneli prispevek, je protestirala: »To je prvovrsten pogreb. Lahko bi vsaj nekaj let počakali.«

Komentarji: