Umrl fotografski velikan, ki je pred objektiv postavil Naomi in Cindy

Nazadnje je delal z Meghan Markle. Vojvodinja susseška je pristala, da kot urednica sodeluje pri septembrski številki »modne biblije« Vogue.
Fotografija: Od nekdaj je bil pristaš naravne lepote. FOTO: Frazer Harrison/Afp
Odpri galerijo
Od nekdaj je bil pristaš naravne lepote. FOTO: Frazer Harrison/Afp

Umrl je znani modni fotograf Peter Lindbergh, ki je sodeloval s številnimi znanimi modeli, v 90. letih tudi s supermodeli Naomi Campbell, Kate Moss, Lindo Evangelista in Cindy Crawford. Leta 1944 na Poljskem rojeni fotograf je oboževal preproste črno-bele portrete, v katerih je lahko pokazal naravno lepoto portretirank. 

Nazadnje je delal z Meghan Markle. Vojvodinja susseška je namreč pristala, da kot urednica sodeluje pri septembrski številki »modne biblije« Vogue.

Lindbergh je v 60. letih prejšnjega stoletja študiral na berlinski umetnostni akademiji. Preden je leta 1973 odprl lasten fotografski studio, je dve leti delal kot asistent fotografu Hansu Luxu. Nato se je preselil v Pariz, da bi si lažje ustvaril kariero. Uspelo mu je, saj je na vrhuncu slave delal za modne revije Vogue, Vanity Fair, Harper's Bazaar in The New Yorker. Posnel je tudi fotografije za tri izdaje slovitega Pirellijevega koledarja za leta 1996, 2002 in 2017.

Leta 1944 na Poljskem rojeni fotograf je oboževal preproste črno-bele portrete. FOTO: Christian Charisius/Reuters
Leta 1944 na Poljskem rojeni fotograf je oboževal preproste črno-bele portrete. FOTO: Christian Charisius/Reuters


Od nekdaj je bil pristaš naravne lepote. »Sovražim ličila. Sovražim retuširanje. Vedno pravim: 'Odstrani si ličila!'« je v začetku letošnjega leta dejal za Vogue. Urednik britanske izdaje omenjene revije Edward Enninful je ob umetnikovi smrti povedal: »Njegova sposobnost videti resnično lepoto v ljudeh in svetu je bila brezmejna in bo živela naprej v njegovih fotografijah. Pogrešali ga bomo vsi, ki smo ga poznali, delali z njim in občudovali njegova dela.«74-letnik je razstavljal v številnih znanih muzejih, tudi muzeju Viktorije in Alberta v Londonu in v pariškem centru Pompidou. Ob bogati fotografski karieri je snemal tudi filme in dokumentarce. Za »Notranje glasove« je leta 2000 prejel nagrado za najboljši dokumentarni film na mednarodnem festivalu v Torontu. 

Ko je vest o umetnikovi smrti obšla svet, so se mu na družbenih omrežjih hitro poklonili številni zvezdniki, med drugimi filmska igralka Charlize Theron in glasbenik Mika, ki je zapisal, da je bil Lindbergh »velik človek in izjemen talent«. Theronova se je umetniku poklonila z besedami, da je bil genij in absolutni mojster svoje obrti.

Na Lindberghovem uradnem instagram profilu so zapisali, da za seboj pušča veliko praznino. Fotograf je bil poročen dvakrat. Ima štiri sinove in sedem vnukov. 

Komentarji: