Umrl je Carlo Benetton, najmlajši od ustanoviteljev modne hiše

S starejšima bratoma Lucianom in Gilbertom ter s sestro Giuliano je modno hišo Benetton soustanovil leta 1965. Umrl je v 75. letu starosti.
Fotografija: Carlo Benetton.
Odpri galerijo
Carlo Benetton.

V 75. letu starosti je na svojem domu v bližini Trevisa umrl Carlo Benetton, najmlajši od treh bratov in ene sestre, ki so leta 1965 ustanovili slavno modno hišo, poročajo tuje tiskovne agencije. Vodenje Benettona, ki se je v zadnjih letih znašel v težavah, je sicer lani spet prevzel 83-letni Luciano Benetton.

Najmlajši od Benettonov je obolel za rakom, za seboj pa pušča štiri otroke. Carlo je s starejšima bratoma Lucianom in Gilbertom ter s sestro Giuliano modno hišo Benetton ustanovil leta 1965 v kraju Ponzano Veneto severovzhodno od Trevisa v italijanski deželi Veneto.

Modna hiša je sprva stavila na volnene puloverje različnih barv, s katerimi so tudi navdušili potrošnike. Z začetkom 80. let minulega stoletja je pod slavno blagovno znamko United Colours of Benetton podjetje razširilo svojo ponudbo in doseglo globalni uspeh. Pri tem so jim pomagale tudi ekscentrične marketinške kampanje, ki so jih med drugim zaznamovala kontroverzna dela slavnega fotografa Olivera Toscanija.

FOTO: AFP Photo
FOTO: AFP Photo

 

Benetton v zadnjem desetletju v težavah


A vse od začetka tega desetletja podjetje ne doživlja več nekdanjih uspehov. Pod pritiskom novih igralcev na trgu modne konfekcije, kot so španska Zara, švedski HM in tudi japonski Uniqlo, je vse bolj izgubljalo na zagonu in v zadnjih letih zapadlo tudi v izgube. Lani je ta dosegla 180 milijonov evrov.

Najstarejši od Benettonov Luciano je tako lani, potem ko se je leta 2012 umaknil iz vodenja družbe, spet vrnil iz pokoja. Kot je dejal, ob zatonu podjetja doživlja »neizmerne bolečine«. Po njegovem prepričanju je bil največji greh odločitev, da Benetton skoraj opusti izdelavo puloverjev, s katerimi je pridelal največjo slavo.

Napovedal je, da bo znamko vrnil na pota stare slave, podjetje pa naj bi temeljito prestrukturiral. Družna Benetton je sicer vmes svoje lovke razširila še na področje infrastrukture - lastniški delež ima v družbi Atlantia, ki je največji koncesionar na italijanskem avtocestnem omrežju in upravlja tudi z rimskima letališčema - ter gostinstva z večinskim lastništvom v podjetju Autogrill, ki upravlja z restavracijami ob avtocestah.

Komentarji: