Umrl znani srbski pomorščak

Srboljub Kojadinović je z barko odšel na pot leta 1976.
Fotografija: Avantura družine Kojadinović se je pričela leta 1976. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Avantura družine Kojadinović se je pričela leta 1976. FOTO: Osebni Arhiv

Iz Srbije so sporočili, da je 5. julija umrl Srboljub Kojadinović, njihov znani pomorščak. Leta 1976 se je odločil, da skupaj z ženo Jeleno in sinom Vanjo spremeni svoje življenje, zato so odšli z barko v neznano, s plovbo pa so končali šele leta 2006.  

Srboljub je nekega dne prišel domov iz službe in dokončno ugotovil, da hoče spremeniti življenje. Ni mu bilo všeč, da ima le nekaj tednov dopusta na leto in da potrebuje počitek, vsakič ko pride iz službe.

Po osmih leta plutja po morjih in oceanih je družina dobila še hčerko Milo, živeli pa so v različnih državah.


 

Nima smisla, da bi bili vsi enaki


S popotovanj je v domovino pošiljal številne reportaže za časopise in televizijo. Bil je domoljub, a tudi svetovljan. Tako je v enem od intervjujev povedal: »Samo po enem takšnem potovanju spoznaš, da je največje bogastvo tega sveta ravno raznolikost, ki obstaja v jezikih in običajih, ki počasi izginjajo. Nima smisla, da bi bili vsi enaki.«

Napisal je več knjig in pravil premnoge razstave, največkrat v Franciji, Italiji, Grčiji in Srbiji. Njegova barka Kli-Kli je ostala v črnogorskem obmorskem mestecu Tivat, zdaj bi jo radi prepeljali v Beograd.

Komentarji: