V Detroitu se poslavljajo od Arethe Franklin

Kraljica soula, katere glasbo so oboževali milijoni po svetu, je umrla zaradi raka, stara 76 let.
Fotografija: Krsta Arethe Franklin ob prihodu na pogrebno slovesnost FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Krsta Arethe Franklin ob prihodu na pogrebno slovesnost FOTO: Reuters

V Detroitu se danes poslavljajo od ameriške glasbene ikone Arethe Franklin. Na šest ur trajajoči pogrebni slovesnosti, ki je odprta le za povabljene, sta spregovorila nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in kantavtor Smokey Robinson, glasbeno pa so se ji poklonili od Steviea Wonderja do Ariane Grande. Kraljica soula bo pokopana na detroitskem pokopališču Woodlawn ob njenem očetu in sorojencih.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


»Mislim, da bo to zelo veder obred,« je pred pogrebom dejal pastor apostolske cerkve v Detroitu Charles Ellis. »To bo čas žalosti, veselja, smeha in tudi plesa«. »Ona bo v središču, kako nas je blagoslovila s svojo gospel glasbo,« je dodal.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Na pogrebni slovesnosti je imel svoj govor tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. »Ko sva s Hillary Clinton zaključevala študij, je Aretha končno doživela svoj veliki uspeh. Imela je glas generacije, mogoče celo glas stoletja,« je dejal Bill in dodal, da je živela s pogumom, vero in močjo. »Preprosto rad sem jo imel,« je še pripomnil.

Zapela je tudi pevka Ariana Grande FOTO: Reuters
Zapela je tudi pevka Ariana Grande FOTO: Reuters


Barbara Sampson je udeležencem pogreba prebrala govor nekdanjega predsednika Georga W. Busha. Ponosen sem, da sem spoznal Aretho in hvaležen sem, da bo njena glasba radostilla še prihodnjim generacijam. »Z Lauro sva globoko užaloščena od izgube kraljice soula Arethe Franklin.«Kraljici soula so se poklonili tudi njeni vnuki. »Ko sem bila še otrok, so me ljudje spraševali, kako je biti vnukinja Arethe Franklin. Je samo moja babica, sem jim odvrnila,« je povedala Victorie Franklin.

Vnuk Arethe Franklin Jordan Franklin FOTO: Reuters
Vnuk Arethe Franklin Jordan Franklin FOTO: Reuters


Al Sharpton je prebral pismo od nekdanjega predsednika Baracka Obama. «Aretha je skozi glas povzdignila na milijone ljudi, navdihovala in opogumljala ranljive and vse, ki so potrebovali malce ljubezni. Bila je res nekaj posebnega,« je iz pisma med drugim prebral Al.

Kraljica soula, katere glasbo so oboževali milijoni po svetu, je umrla zaradi raka, stara 76 let.

Preberite še:

Komentarji: