Beseda desetletja: angleški spolno nevtralni osebni zaimek »oni«

Tretjo osebo množine v angleščini they za poimenovanje uporabljajo tisti, ki se ne identificirajo niti kot moški niti kot ženske.
Fotografija: Društvo, ki je staro že 131 let, je v preteklosti za besedi stoletja med drugim izbralo Google in splet. FOTO: Š Bogdan Cristel/Reuters 
Odpri galerijo
Društvo, ki je staro že 131 let, je v preteklosti za besedi stoletja med drugim izbralo Google in splet. FOTO: Š Bogdan Cristel/Reuters 

Angleški spolno nevtralni osebni zaimek they, ki označuje tretjo osebo množine, je po izboru ameriških jezikoslovcev postal beseda desetletja. V angleščini beseda they oz. v prevodu oni ni spolno določljiva, medtem ko imamo v slovenščini tri različice besede. Za laskavi naslov sta se med drugim potegovali še besedi podnebje in meme.

Tretjo osebo množine v angleščini they za poimenovanje uporabljajo tisti, ki se ne identificirajo niti kot moški niti kot ženske. Zato imajo raje to obliko zaimka, da se s tem izognejo tradicionalni moški obliki on in ženski obliki ona. V slovenščini so sicer spolno zaznamovane vse tri oblike osebnega zaimka v tretji osebi množične - oni, one, ona.

Vodja ameriškega društva za narečje Ben Zimmer je pojasnil, da so postali zelo pozorni, ko je temeljni del jezika, kot so osebni zaimki, postal indikator trendov v družbi, kjer je očitno v porastu diskurz o spolni identiteti. Že pred tem je besedo they za besedo leta 2019 izbral ameriški slovar Merriam-Webster.

Nebinarne osebe se vedno pogosteje pojavljajo tudi na televiziji in v popularni kulturi. Med drugim je tehnološki gigant Apple v zadnji posodobitvi operacijskega sistema dodal nevtralne emojije, pri katerih ni določljiv spol. Med finalisti za besedo desetletja so bili še podnebje, emoji, meme in opioidna kriza.

Društvo, ki je staro že 131 let, je v preteklosti za besedi stoletja med drugim izbralo Google in splet.

Komentarji: