Predstavitvena informacija

Kako v množici izdelkov za boleče grlo izbrati pravega?

Boleče grlo se po navadi začne z blagim praskanjem in draženjem v grlu ali z oteženim požiranjem. Marsikoga ob tem zaskrbi: »Kaj pa če gre za covid?«
Fotografija: FOTO: arhiv naročnika
Odpri galerijo
FOTO: arhiv naročnika

Bolečina v grlu je res eden od simptomov covida-19, vendar je tudi simptom drugih okužb, ki zlasti v hladnejšem delu leta prizadenejo naše dihalne poti. Toda kaj narediti in po katerem izdelku poseči, da bomo kmalu spet na dobrem glasu? Kateri izdelek najhitreje in najbolje pomaga?

Naša ustna votlina je odprt sistem, zato lahko medtem ko jemo, pijemo in dihamo, vanjo vstopajo virusi in mikroorganizmi. Zaradi vdora respiratornega virusa (npr. koronavirusov, virusa gripe) se biološko ravnovesje v ustni votlini poruši. Virus se lahko čezmerno razmnoži, posledica tega pa sta bolečina in vnetje v ustno-žrelnem prostoru. Za ohranjanje zdrave ustne sluznice moramo zmanjšati število patogenih virusov in onemogočiti njihovo razmnoževanje, da tako zmanjšamo širjenje okužbe.

Zakaj je za boleče grlo pomembna trojna moč?

Ko nas začne praskati v grlu, najprej iščemo nekaj, kar bi hitro zmanjšalo bolečino, saj se lahko stopnjuje in nas ovira pri požiranju in govorjenju. Pozabimo pa, da je bolečina v grlu posledica vnetja. Hitreje in učinkoviteje jo bomo odpravili, če bomo zdravili tudi vnetje.

Za vsem tem dogajanjem v grlu pa se skriva povzročitelj. Da bo zdravljenje uspešno, da bo bolečina hitro izginila in se bo našemu grlu povrnila moč, ga moramo uničiti. In kaj je krivo, da nas boli grlo? Najpogosteje so to virusi, redkeje drugi mikroorganizmi ali pa kakšni drugi dejavniki.

Septabene z edinstveno sestavo zagotavljajo trojno moč

Slovenski farmacevti za lajšanje bolečine pri vnetem grlu najpogosteje svetujejo zdravilo Septabene, ki združuje vse tri naštete lastnosti. 

Ima trojno moč – lajša bolečino, deluje proti vnetju in odpravi povzročitelja. (1)

Prva učinkovina v Septabenah (benzidaminijev klorid) lajša bolečino in oteklino, ki nastane zaradi vnetja. Poleg tega na mestu delovanja rahlo omrtviči sluznico.

Druga učinkovina v Septabenah (cetilpiridinijev klorid) pa uničuje mikroorganizme in s tem preprečuje širjenje okužbe. Vedeti moramo, da se okužba lahko razširi in bolečina traja dalj časa, če ne odpravimo vzroka.

Nedavna raziskava v laboratoriju je potrdila protivirusno delovanje pastil z edinstveno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida na SARS-CoV-2. (2)

Septabene z edinstveno kombinacijo učinkovin so prava izbira že ob prvih znakih bolečega in vnetega grla, zato naj bodo vedno pri roki.

FOTO: arhiv naročnika
FOTO: arhiv naročnika


1. ​Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, MAT, december 2021 – kategorija antiseptiki, zdravila brez recepta.

​2. Steyer A, Marušić M, Kolenc M, Triglav T. A Throat Lozenge with Fixed Combination of Cetylpyridinium Chloride and Benzydamine Hydrochloride Has Direct Virucidal Effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021; 1(2):435-446. https://doi.org/10.3390/covid1020037


*Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih stranskih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom

Naročnik oglasa je Krka, d. d., Novo mesto.