Labodi se čez zimo najraje odpravijo na slovensko obalo

Čeprav te živali povečini povezujemo s celinskimi vodami, jih je kdaj pa kdaj mogoče videti obsijane s sončnimi žarki pred kakšno od slovenskih plaž.
Fotografija: Živali se prehranjujejo se z vodnimi rastlinami, odvečno sol pa izločijo skozi žleze. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Odpri galerijo
Živali se prehranjujejo se z vodnimi rastlinami, odvečno sol pa izločijo skozi žleze. FOTO: Nataša Čepar/Delo

Mimoidoči so opazili labode, ki spokojno lebdijo na morski gladini pred koprskim mestnim kopališčem. Znano je, da se labodi zadržujejo na morju pred solinami, ob izlivu reke Dragonje, pa tudi v koprskih rečnih kanalih, vendar na kopališča zaidejo redkeje.

Ptiči se zadržujejo tam, kjer je morje plitko. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Ptiči se zadržujejo tam, kjer je morje plitko. FOTO: Nataša Čepar/Delo


Čeprav te živali povečini povezujemo s celinskimi vodmi, je predstavnica Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Bia Rakar razložila, da ni nič nenavadnega, če jih opazimo tudi pred kakšno od slovenskih plaž. »Labodi so rastlinojedi in se zadržujejo tudi na morju, še zlasti na plitvinah, kjer lažje dosežejo hrano. Prehranjujejo se z vodnimi rastlinami, odvečno sol pa izločijo skozi žleze,« je za Delo povedala in pristavila, da je živali mogoče videti tudi v Ankaranu pri Sveti Katerini in ob izolski obali.

FOTO: Nataša Čepar/Delo
FOTO: Nataša Čepar/Delo


Največ labodov na slovenskem primorju je prav čez zimo, ko tam prezimujejo, v spomladanskih mesecih pa ptice gnezdijo v naravnem rezervatu Škocjanski zatok.

Komentarji: