Misterij izginule srbske deklice

V naselju blizu mesta Bor oziroma na Banjskem polju na vzhodu Srbije že osmi dan poteka intenzivna preiskava.
Fotografija: Fotografija pogrešane Danke Ilić spremlja novinarska poročanja in opominja morebitne očividce, naj javijo pristojnim, če so jo kje opazili. FOTO: zaslonski posnetek Facebook
Odpri galerijo
Fotografija pogrešane Danke Ilić spremlja novinarska poročanja in opominja morebitne očividce, naj javijo pristojnim, če so jo kje opazili. FOTO: zaslonski posnetek Facebook

Že dolgo ni kakšna pogrešana oseba v širši regiji vzbudila toliko zanimanja javnosti kot dveletna Danka Ilić. Tako rumeni kot resni mediji, ne le srbski, zgodbo in morebitne nove okoliščine spremljajo – v živo, četudi za zdaj uradno ni znanega skorajda nič oprijemljivega.

Največja novica je bila, da je po poročanju srbske nacionalne televizije RTS ambasador na Dunaju Marko Blagojević pričakoval, da naj bi danes čez dan dunajska policija pojasnila, kdo sta ženski in deklica, podobna Danki, na videoposnetku z ene od dunajskih postaj, ki se je pojavil v soboto, 30. marca, zvečer. Dopisnica RTS z Dunaja je med drugim poročala, da policija išče ženski na posnetku, a ker ni videti njunih obrazov, jih išče na podlagi fotorobotov. Po pojavu sobotnega posnetka, ki ga je posnel Srb, ki živi in dela na Dunaju, se je v preiskavo Dankinega izginotja vključila tudi policija zvezne dežele Dunaj. Kot so doslej potrdili za portal časnika Danas, trenutno nimajo novih prič.

Naposled je popoldne tiskovni predstavnik dunajske policije Markus Dittrich za Kleine Zeitung povedal: »Ne moremo trditi s 100-odstotno gotovostjo, ali na posnetku pogrešana.« Zanikal je poročanje medijev, ki trdijo nasprotno, in dodal, da policija s pomočjo razpoložljive tehnologije še vedno poskuša potrditi identiteto deklice na posnetku. Moški, ki je posnel video, da je bil zaslišan in da trenutno ni drugih prič ter da je prioriteta policije najti deklico s posnetka in ženski, s katerimi je bila. »Preiskava poteka intenzivno in naši kriminalisti dobro napredujejo. Takoj, ko bomo imeli nove informacije, bomo obvestili javnost,« je še dejal tiskovni predstavnik, ki ga povzema tudi hrvaški Jutarnji list.

Po poročanju nekaterih se v preiskavo aktivno vključila tudi romunska policija, Interpol je izdal rumeno tiralico (gre za obvestila za pomoč pri iskanju pogrešanih oseb, pogosto mladoletnih, ali za pomoč pri iskanju pogrešane osebe, ki ni zmožna sama razkriti identitete).

Območje še vedno preiskujejo (na fotografiji levo starša Danke Miloš in Ivana Ilić) FOTO: Cropix/ Družbena Omrežja
Območje še vedno preiskujejo (na fotografiji levo starša Danke Miloš in Ivana Ilić) FOTO: Cropix/ Družbena Omrežja

Tudi na Banjskem polju še vedno intenzivna preiskava

V naselju blizu mesta Bor oziroma na Banjskem polju na vzhodu države, od koder je domnevno Danka prejšnji torek izginila, še vedno poteka intenzivna preiskava. »Še vedno so tu dan in noč policijske patrulje, večinoma okoli hiše, in tudi številne novinarske ekipe. Še vedno ne mi ne policija nimamo odgovorov na vprašanja, kaj se je zgodilo tisti torek, 26. marca, zakaj je mama tistega dne sem pripeljala otroka se igrat. Razmere za to so bile popolnoma neprimerne, saj se je po tem, ko so na dvorišču začeli kopati, pokazalo, kaj vse je tukaj bilo. Ne vemo, kaj je bil motiv, da so se igrali tukaj, kljub temu da je tistega dne deževalo,« je poročevalec RTS v zadnjih urah poročal s terena.

Omenil je še, da nadzorujejo tamkajšnje stanovanjske objekte in eno od kleti, da so včeraj preiskovali tudi divjo deponijo tri do štiri kilometre nad Banjskim poljem, pred dvema dnevoma so helikopterji srbskega notranjega ministrstva preiskovali območje, veliko okoli deset kilometrov. Tudi po pregledu okolice hiše, predorov, podzemnih kanalov in jaškov ter gozdnih predelov na območju niso našli nobenih sledi.

Načelnica srbske policije Bojana Otović Pjanović je pojasnila: »Ne izključujemo nobene možnosti, preiskava je dinamična, imamo veliko preverjanj, gradiva je veliko in preverja se vsak najmanjši indic, ali je oseba lahko vpletena ... Izločitev (osumljencev) bomo nadaljevali, ko bomo prejeli nedvoumno dejstvo, da nekoga ni mogoče povezati z izginotjem.« Kot so potrdili na srbskem notranjem ministrstvu za portal časnika Danas, bodo v prihodnjih dneh člani širše družine pogrešane Danke podali izjave policiji.

Navedbe v tabloidih so neresnične

So se pa danes v srbskih tabloidih pojavile informacije, ki jih je »ekskluzivno« objavil portal Informer, češ da je preiskava mobitela Dankine mame Ivane Ilić pokazala, da je pred hčerkinim izginotjem na telefonu pa tudi računalniku guglala mejni prehod med Srbijo in Romunijo pri Kladovu ter da so jo dva do tri tedne pred izginotjem peljali na specialistični pregled v Beograd. A je srbsko notranje ministrstvo te navedbe demantiralo.

Pri Informerju so objavili tudi kratek pogovor z Ivano Ilić, ki je izjavila, da si nihče ne želi bolj kot ona sama, da najdejo Danko. »Vsi me obtožujejo kot mamo in zato mi je zelo težko, tega si nihče ne more predstavljati. Sita sem nebuloz in neumnosti, ki se pojavljajo o meni,« je povedala. Na vprašanje, ali verjame, da je na dunajskem posnetku Danka, je odgovorila, da tega zaradi preiskave ne sme komentirati.

»Ne želim se oglašati, dokler otrok ne pride domov. Šele ko bo vsega konec, bova z možem spregovorila o vsem,« je dejala. Na vprašanje, ali drži, da je poguglala mejni prehod med Srbijo in Romunijo, pa je izjavila: »Moj telefon so pregledali in to je vse, kar bom povedala.« Na vprašanje o starejšem sinu je dejala, da ni z njima z možem in da ne vesta, kje je. Podobno so poročali še v nekaterih drugih rumenih medijih.

Rjavolasa in rjavooka Danka Ilić, velika okoli 85 centimetrov, z bradavico na levem ušesu in nepravilnim in nekoliko temnim znamenjem na levi podlakti, je bila oblečena v olivno zeleno jakno, vijoličaste hlače in črne čevlje ter je imela lase spete v čop, z besedami opisujejo pogrešano v številnih medijih in drugih kanalih ter zraven prilagajo njeno fotografijo.

Izginila je v torek, 26. marca, okoli 13.45 v Banjskem polju, njena mama pa je izginotje prijavila okoli 15. ure. Še istega dne so v Srbiji prvič aktivirali sistem za hitro iskanje izginulih otrok Poišči me (Pronađi me), ki so ga uvedli oktobra lani. Ko je sistem aktiviran, so o pogrešani mladoletni osebi občani obveščeni s SMS-sporočilom, obvestilo prekine televizijske in radijske oddaje ter se prikaže na zaslonih na avtocestah, letališčih, avtobusnih in železniških postajah.

Odločitev za aktiviranje sistema sprejme vodja policijske uprave v primeru suma, da je pogrešana oseba žrtev kaznivega dejanja in kadar pogrešajo otroka, mlajšega od sedem let oziroma do osemnajstega leta, če gre za osebe z motnjami v razvoju ali invalidnost.

Komentarji: