Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Na Japonskem češnje še nikoli niso zacvetele tako zgodaj

Znanstveniki pravijo, da je vse zgodnejše cvetenje sakure v zadnjih desetletjih posledica podnebnih sprememb.
Češnje so letos na Japonskem dosegle vrhunec cvetenja zelo zgodaj. FOTO: Philip Fong/AFP
Češnje so letos na Japonskem dosegle vrhunec cvetenja zelo zgodaj. FOTO: Philip Fong/AFP
Be. B.
30. 3. 2021 | 16:13
31. 3. 2021 | 13:43
4:04
Vrhunec sezone cvetenja češenj – ki je po Japonski tradiciji tudi začetek pomladi – še nikoli v vsej 1200-letni zgodovini ni bil takoj zgoden, kažejo podatki raziskave Univerze Osaka. V mestu Kjoto so vrhunec cvetenja imeli 26. marca, navaja BBC. Znanstveniki pravijo, da je zgodnejše cvetenje v zadnjih desetletjih posledica podnebnih sprememb.

Prvi podatki o cvetenju češenj v Kjotu segajo v leto 812. V enem največjih japonskih mestih pa je bila letos nenavadno topla pomlad. Prejšnji rekord je iz leta 1409, ko je sezona cvetenja dosegla vrhunec 27. marca. Cvetovi, ki se v japonščini imenujejo sakura, so razprti le nekaj dni, so pa na Japonskem zelo pomembni tako gospodarsko kot kulturno. Ko zacvetijo češnje, se zberejo družina in prijatelji, tudi instagram je poln fotografij češnjevih cvetov, piše BBC.

FOTO: Philip Fong/AFP
FOTO: Philip Fong/AFP


Podatki o cvetenju sakure so zelo dragoceni, saj segajo zelo daleč v zgodovino, sama napoved cvetenja pa je zahteven projekt. Napovedi o prvih cvetovih in vrhuncu sezone objavlja japonska meteorološka agencija, ki je začela vremenske razmere, ki določajo, kdaj se bodo začeli iz popkov rojevati cvetovi, preučevati že leta 1951. »Zelo pomembna je natančnost, saj sakura ni zgolj filozofski simbol, okoli katerega je nastajala japonska kultura, temveč tudi gospodarski dejavnik, na katerem temeljijo veliki posli. Čeprav nežni cvetovi simbolizirajo minljivost življenja, so hkrati priložnost za zaslužek,« je pred dvema letoma zapisala novinarska kolegica Zorana Baković. Sakura tako na Japonsko privablja tudi mnoge turiste, ki želijo ujeti sezono.

Dekleta v parku v Tokiu 23. marca letos. FOTO: Philip Fong/AFP
Dekleta v parku v Tokiu 23. marca letos. FOTO: Philip Fong/AFP


V Kjotu zapisi o praznovanju sezone cvetenja češenj segajo v deveto stoletje. Zapisi rekonstruirajo preteklo podnebje in kažejo, kako so se zviševale lokalne temparature, kar je povezano z globalnim segrevanjem in urbanizacijo.

Yasuyuki Aono, raziskovalec na univerzi v Osaki, je spremljal podatke vse od leta 812. »Fenološke podatke za datum cvetenja češnjevega drevesa sem iskal in zbral iz številnih dnevnikov in kronik, ki so jih v zgodovinskem času pisali cesarji, aristokrati, guvernerji in menihi v Kjotu,« je zapisal. Podatki kažejo, da se nekje od leta 1800 datum vrhunca cvetenja premika od sredine aprila proti začetku meseca. Letos se je sezona v Hirošimi začela 11. marca, osem dni prej od prejšnjega rekorda, ki je bil sprva postavljen leta 2004.Konec prejšnjega tedna so japonske češnje zacvetele tudi v botaničnem vrtu. FOTO: Jože Bavcon
Konec prejšnjega tedna so japonske češnje zacvetele tudi v botaničnem vrtu. FOTO: Jože Bavcon

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine