Na Times Squaru tiktaka Trumpova ura smrti

Ostra kritika predsednika ZDA opozarja na število smrti, ki bi se jim Američani lahko ob pravočasnem ukrepanju izognili.
Fotografija: Števec na Trumpovi uri smrti je do včeraj zabeležil več kot 48.000 smrtnih žrtev – od skupno več kot 80.000 v ZDA, kar je najvišje število žrtev v katerikoli državi na svetu. FOTO: Timothy A. Clary/AFP
Odpri galerijo
Števec na Trumpovi uri smrti je do včeraj zabeležil več kot 48.000 smrtnih žrtev – od skupno več kot 80.000 v ZDA, kar je najvišje število žrtev v katerikoli državi na svetu. FOTO: Timothy A. Clary/AFP

Newyorški Times Square je bogatejši za ostro kritiko politike Donalda Trumpa v obliki svetlobnega panoja. Nagovarja z oznako Trumpove ure smrti, prikazuje pa domnevno število smrti ameriških državljanov, ki bi se jim lahko ob pravočasni uveljavitvi ustreznih ukrepov v pandemiji koronavirusa izognili.Avtor ure je režiser Eugene Jarecki, newyorški filmski ustvarjalec in avtor političnih dokumentarcev, ki je dvakrat osvojil nagrade na filmskem festivalu v Sundanceu (Why We Fight leta 2005 in The House I Live In 2012), segel pa je že tudi po televizijski nagradi emmy (Reagan, 2011).

Pri Trumpovi uri smrti je izšel iz trditve, da bi se lahko v ZDA kar 60 odstotkom smrtnih primerov zaradi covida-19 izognili, če bi obvezno socialno distanco in zaprtje šol uveljavili le teden dni prej, tj. 9. marca, in ne 16., ko se je to dejansko zgodilo. Trditev se opira tudi na prepričanje epidemiologa dr. Anthonyja Faucija, najprepoznavnejšega strokovnega obraza ameriškega soočanja s pandemijo, ki je opozoril, da bi hitrejše ukrepanje lahko rešilo življenja.

Števec na Trumpovi uri smrti je do včeraj zabeležil več kot 48.000 smrtnih žrtev – od skupno več kot 80.000 v ZDA, kar je najvišje število žrtev v katerikoli državi na svetu.

»Tako kot so na zidovih spomenikov izpisana imena padlih vojakov, ki spominjajo na ceno vojne, ima vitalno javno funkcijo tudi navajanje števila življenj, izgubljenih zaradi prepoznega predsednikovega odločanja glede koronavirusa,« je zapisal Jarecki.

Preberite še:

Komentarji: