Namigi prireditev: Dober dan za delo, Om za kovanec in Država

V Kinodvoru premiera bosanskega filma slovenskega režiserja, v Aksiomi napotek, kako zaslužiti z lenarjenjem, na Novi pošti štart programa SMG GOTOfV JE! o državljanski nepokorščini.
Fotografija: Dober dan za delo. FOTO: Kinodvor
Odpri galerijo
Dober dan za delo. FOTO: Kinodvor

Sreda, 6. novembra


FILM


Dober dan za delo


Kinodvor, Ljubljana, ob 20.30 uri.

»Portret človeka, ki je predober za ta svet«. Taka je kratka oznaka protagonista filma Dober dan za delo s strani njegovega režiserja Martina Turka, ki bo ta svoj celovečerec, nastal v koprodukciji Bosne in Hercegovine, Slovenije in Turčije, za svetovno premiero na sarajevskem filmskem festivalu nocoj v ljubljanskem Kinodvoru premierno predstavil še slovenskemu občinstvu. Filmski človek, predober za ta svet, je sicer Armin, že dolgo nezaposleni Bosanec, ki za to, da upraviči svoj obstoj ter vlogo moža in očeta, potrebuje delo. Odpravi se na razgovor za službo šolskega hišnika in ko pride nanj po prometni nesreči, izve, da je že oddana.

Zaposli se kot varnostnik v klavnici, kjer se mora soočiti z odločitvijo, ali naj prijavi delavce, ki kradejo, zgodba filma pa gledalcu ponudi še pokvarjene avtomobile, izgubljene telefone, šolske sestanke, zamujene ginekološke preglede noseče žene in skoraj brezupno pomanjkanje denarja. Arminu na poti do cilja stojijo ljudje, ki imajo delo, a ga ne spoštujejo in živijo po neki drugi, razvrednoteni lestvici moralnih načel. Nocojšnja premiera bo ob prisotnosti ekipe filma, ki je sicer na Festivalu slovenskega filma dosegel vesno za posebne dosežke.

VIZUALNA UMETNOST
 

Sašo Sedlaček: Om za kovanec


Projektni prostor Aksioma, Ljubljana, ob 19. uri.

Sašo Sedlaček. FOTO: arhiv Aksiome
Sašo Sedlaček. FOTO: arhiv Aksiome


Kako nedelu dati vrednost? Duhoviti Sašo Sedlaček bo, danes s performansom, kmalu pa tudi z razstavo, lansiral platformo Oblomo, ki bo nedelo s pomočjo tehnologije spremenila v vrednost. Uporabniki bodo lahko kovali kriptovaluto oblomo, a le tako, da bodo mirovali, sedeli, meditirali ali ležali, te mirujoče rudarje pa bo nadzorovala umetna inteligenca.

GLEDALIŠČE


GOTOfV JE!


Nova pošta, Ljubljana, ob 19.30.

Država Alexandra Manuiloffa. FOTO: arhiv SMG
Država Alexandra Manuiloffa. FOTO: arhiv SMG


V SMG si bodo prihodnje tri dni pod krilatico GOTOfV JE! postavljali vprašanja o državljanski nepokorščini in protestih. Ob 19.30 bodo začeli z Državo Bolgara Alexandra Manuiloffa, besedilom o umetniku Plamenu Goranovu, ki se je leta 2013 v znamenje protesta proti skorumpirani bolgarski oblasti sežgal pred mestno hišo v Varni, čemur je sledil samosežig več kot ducata mladih. Ob 21. uri bo še pogovor z avtorjem.

Komentarji: