Namigi prireditev: Figarova svatba, Uroš Abram in Ulična galerija

Mozartov Figaro z udeleženci mojstrskih tečajev, Uroš Abram bo odprl svoj atelje, na ljubljanski ulici pa nova razstava na prostem.
Fotografija: Figarova svatba FOTO: Arhiv Zavod 973
Odpri galerijo
Figarova svatba FOTO: Arhiv Zavod 973

Torek, 4. avgustaOPERA
 

Figarova svatba


Trg pod gradom, Škofja Loka, ob 20. uri

Na škofjeloškem Trgu pod gradom bo uprizorjena opera na prostem Figarova svatba. Nastopili bodo izvrstni solisti in dirigenti, udeleženci mojstrskih tečajev pod vodstvom priznanega francosko-ameriškega dirigenta Georgea Pehlivaniana.

Figarova svatba (La folle journée ou le mariage de Figaro, 1784) je vrhunska literarna predloga velikega mojstra Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa (1732–1799), ki je bila pravi dinamit za tedanji režim. Ne samo da je bil avtor prvi literat, ki je po zaslugi uspešnega dela obogatel, gledališka premiera je bila zelo odmeven dogodek, na katerega so ljudje dobesedno drli. Figaro je bil znanilec skorajšnjih socialnih sprememb v obliki poznejše francoske revolucije in celo sam Napoleon je izjavil, da je to delo kot revolucija v akciji. Na Dunaju predstave po tej predlogi niso bile dovoljene, čeprav je cesar objave dela dopuščal. Tako je tudi Lorenzo da Ponte (1749–1838), avtor libreta za opero Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756–1791), prejel dovoljenje za stvaritev, če le ne bo vsebovala česa, kar bi lahko prizadelo ugled gledališča pod patronatom njegovega veličanstva. K sreči Mozart ni imel političnih interesov in so ga bolj od tozadevne vsebinske note pritegnili dodelana zgodba in izbrušeni karakterji.RAZSTAVA
 

Odprti atelje: Uroš Abram


Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, ob 10. uri

Uroš Abram: Polona Demšar, kiparka, Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki 2008 Foto Uroš Abram
Uroš Abram: Polona Demšar, kiparka, Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki 2008 Foto Uroš Abram


V obdobju med 4. in 8. avgustom 2020 bo fotograf in umetnik Uroš Abram javnosti odprl svoj priložnostni atelje, ki je začasno urejen v pritličju zahodnega krila Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Predstavil bo manjši nabor svojih fotografskih del iz zadnjih desetih let, vzpostavil bo mobilni fotografski studio za izdelavo portretov, prav tako bo izvedel dve delavnici Camere obscure.

Ena od delavnic v sklopu Odprtega ateljeja bo potekala v sredo, 5. avgusta, dopoldne, ko bo v galeriji potekalo počitniško varstvo za otroke. V soboto, 8. avgusta, ob 10. uri pa se Urošu Abramu pridružite na delavnici Raziskovanje temne sobe.RAZSTAVA
 

Unlovable Prospects: When the Future Disappears


Vegova ulica, Ljubljana, ob 17. uri

Unlovable Prospects: When the Future Disappears Foto Arhiv Tam-tam
Unlovable Prospects: When the Future Disappears Foto Arhiv Tam-tam


TAM-TAMova Ulična galerija v koprodukciji z Galerijo Škuc predstavlja razstavo Unlovable Prospects: When the Future Disappears. V prostoru lebdeči osebi, ki ju uprizarja romunski umetniški dvojec s.a.b.a., razmišljata o trenutni konfiguraciji življenja in toku dogodkov, ki redčijo vsakršno predstavo o socialistični prihodnosti. Če ob prihajajoči stoletnici 30. let dodamo homofobične, rasistične, seksistične predsodke, lahko sklepamo, da je kapitalizem nevaren – a ta mešanica nas ne zgane, nepremični smo.

Silvia Amancei (1991) in Bogdan Armanu (1991) sta umetniški par, živita in delujeta v romunskem mestu Iași. Sodelujeta od leta 2012, za seboj imata številne samostojne razstave.

Komentarji: