Namigi prireditev: Kickbokserka, Rade Šerbedžija in Calais, Calais, v Mariboru pa premiera gledališke predstave z begunsko tematiko.

V kinih starta mladinski film o dekletu, ki se želi obvarovati pred nasilnimi fanti, po štirih letih se na slovenski oder vrača Rade Šerbedžija,
Fotografija: Kickbokserka. Foto Arhiv Fivia
Odpri galerijo
Kickbokserka. Foto Arhiv Fivia

Sobota, 26. oktobra


FILM
 

Kickbokserka


Kinodvor, Ljubljana, ob 16. uri

Premiera mladinskega filma nizozemsko-belgijske koprodukcije, ki je prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije 2019. Nagrado za najboljši film so mu podelile žirije mladih od 12. do 14. leta starosti v 55 mestih v 34 evropskih državah. Režiser Johan Timmers je avtor več televizijskih serij, reklam in dveh celovečernih komedij Wonderbroeders (2014) in Loenatik, te gek! (2014). Kickbokserka je njegov tretji celovečerni film. Premierno je bil prikazan na nizozemskem filmskem festivalu v Utrechtu.

Gre za zgodbo o vročekrvni dvanajstletnici Bo (Aiko Beemsterboer). Ker se starša ločujeta, se z mamo in bratom Danijem preseli v predmestje Amsterdama. Soseda Joy jo seznani s kickbokserskim klubom v soseski. Bo je za novi šport nadarjena in kmalu bi lahko nastopila na nizozemskem prvenstvu. Toda ločitev staršev jo zelo teži in njene skrbi postavljajo na kocko nastop na prvenstvu. Bo se mora naučiti, kako obvladati svoja čustva in obenem sprejeti dejstvo, da ne more imeti nadzora nad vsem.


GLASBA
 

Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor


Cankarjev dom, Gallusova dvorana, ob 20. uri

Rade Šerbedžija Foto Cankarjev Dom
Rade Šerbedžija Foto Cankarjev Dom


Rade Šerbedžija
, ki se na ljubljanski oder vrača po štirih letih, je ena največjih igralskih osebnosti v prostoru nekdanje Jugoslavije, njegovo življenje so filmi in teater, njegova strast pa koncertni odri. Na koncertnih deskah ga vidimo redko, zato so njegovi koncerti še toliko bolj posebni.

V Cankarjevem domu bo Šerbedžija predstavil svojo novo zgoščenko, ki bo izšla v naslednjih mesecih. Umetnik bo poleg svojega opusa glasbenih del predstavil tudi vložke proze in poezije, manjkalo pa ne bo niti njegovih posebnih življenjskih zgodb in dogodivščin, ki jih lahko v enem življenju doživi le redka peščica velikih ljudi. Na koncertu, kjer se mu bo kot gorst pridružil Damir Urban, je pričakovati izvedbo njegovih največjih hitov ter zanimivo interpretacijo drugih znanih pesmi, ki so že zimzelene. Prav tako bo Rade postregel s šansoni in starogradskimi pesmimi ter se skozi glasbo in pripoved spomnil svojih dolgoletnih prijateljev, velikih umetnikov, ki jih žal ni več med nami.


GLEDALIŠČE
 

Calais, Calais


Lutkovno gledališče Maribor, 18. uri

Calais, Calais Foto Erik Školiber
Calais, Calais Foto Erik Školiber


Predstava v režiji Jaše Jenulla razpira različne poglede na življenje beguncev, begunk in aktivistov, aktivistk. Izhaja iz dnevniških zapisov aktivistke pod psevdonimom Amy Non, ki je več mesecev preživela v enem večjih evropskih taborišč v mestu Calais v Franciji. Iz mesta Calais se ob jasnih dnevih vidijo Dovrski beli klifi Anglije, kamor se številni odpravijo vsak večer.

Zgodba je prežeta z upanjem in resignacijo, jezo proti oblastem in uporom. Kaj lahko v nastali situaciji storimo? Nastopajo: Barbara Polajnar, Tomaž Podbevšek in Anastazija Leščak. Premierna izvedba.

Komentarji: