Namigi prireditev: Podatki in suverenost, Polsestra, Juri Muri v Afriki pleše

Bienale BIO 26 se nadaljuje z odprtjem razstave, po slovenskih kinih starta nov slovenski film Polsestra in plesna predstava za najmlajše.
Fotografija: BIO 26 Foto Bio 26
Odpri galerijo
BIO 26 Foto Bio 26

Četrtek, 16. januarjaRAZSTAVA
 

Podatki in suverenost


Galerija Kresija, Ljubljana, ob 18. uri

Pred nami je nov niz zanimivih dogodkov v sklopu 26. bienala oblikovanja BIO 26| Skupno znanje, ki s številnimi razstavami in spremljevalnimi projekti raziskuje področje krize informacij. Danes bo v Galeriji Kresija otvoritev gostujoče razstave Podatki in suverenost, kjer bodo predstavljena umetniška dela, ki predlagajo različne strategije ohranjanja spletne suverenosti in postavljajo nadaljnja vprašanja, s katerimi se mora soočiti vsak uporabnik interneta ...

V petek, 17. januarja, so obiskovalci med 16. in 17.30 uro vabljeni na voden ogled po osrednji razstavi BIO 26| Skupno znanje s kustosoma v MAO, ob 18. uri pa bo v podhodu Ajdovščina sledil tretji dogodek v seriji BIO 26| Pogovori. V soboto, 18. januarja, bo med 11. in 14.30 uro vodeni ogled razstav Odprto znanje po lokacijah partnerskih institucij znanja: NUK, MSUM, Univerza v Ljubljani, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Dom starejših občanov Fužine in Delo.


FILM
 

Polsestra


V kinematografih po Sloveniji

Polsestra Foto Urša Premik
Polsestra Foto Urša Premik


Novi slovenski film Damjana Kozoleta, ki so ga od premiere, 8. januarja, prikazovali v Kinodvoru, bo od danes naprej krožil po slovenskih kinih. Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. V glavnih vlogah nastopata Urša Menart, ki jo poznamo tudi kot režiserko filma Ne bom več luzerka, in Liza Marijina, ki je za vlogo ene od polsester na 22. festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Ostale vloge igrajo Peter Musevski, Jurij Drevenšek, Urška Hlebec, Labina Mitevska, Damjana Černe in Anja Novak.

Režiser Damjan Kozole pravi, da film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati čustva naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, ponavadi le prikrivamo lastno ranljivost.


ZA OTROKE

Juri Muri v Afriki pleše


Plesni teater Ljubljana, ob 17. uri

Juri Muri v Afriki pleše Foto Luka Gorjup, Miha Sagadin
Juri Muri v Afriki pleše Foto Luka Gorjup, Miha Sagadin


Plesna predstava v režiji Ivane Djilas izhaja iz znamenite slikanice Toneta Pavčka. Juri Muri se noče kopati in pobegne v Afriko. Kmalu osvoji puščavo in živali ga sprejmejo za svojega prijatelja. V Afriki med drugim spozna, da človek »… lahko najde gostoljubno in odprto ljudstvo, ki ga sprejme in ga poduči, kaj je v življenju prav in kaj narobe, kaj je zabloda in kaj predsodek, in ne nazadnje, kako pomembno je biti čistoče vzor, ne le telesne, tudi tiste notranje, ki tke pristne prijateljske vezi«.

S pomočjo afriških ritmov, glasbe v živo, lutk nenavadnih velikosti in veliko plesa predstava pripoveduje o geografiji, barvah in razlikah na tem svetu. Izvajalci: Blaž Celarec, Jose, Maša Kagao Knez in Vito Weiss/Gašper Kunšek. Primerno za otroke od 3. leta starosti.

Komentarji: