Namigi prireditev: Sozvočje svetov, Naj se rola in .čunfe & Bostič

Začenja se cikel predavanj in koncertov Komornega godalnega orkestra in tudi Festivala glasbenega filma, nastopil pa bo tandem obalnih glasbenih mladincev.
Fotografija: Mojca Zlobko Vajgl, harfistka Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Mojca Zlobko Vajgl, harfistka Foto Uroš Hočevar

Torek, 13. oktobra


GLASBA
 

Sozvočje svetov XX


Narodna galerija, Slavnostna dvorana, ob 19.30

Začenja se cikel predavanj in koncertov Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije Sozvočje svetov. Letos bomo poslušali mojstrovine Johanna Sebastiana Bacha, Antonina Dvořáka, Maura Giulianija, Luigija Boccherinija, Carla Nielsena, Clauda Debussyja, Antona Weberna, Samuela Barberja, Franka Bridgea, Lucijana Marije Škerjanca in – se ve – Ludwiga van Beethovna, ki tudi obhaja okrogel, a precej višji jubilej – 250. obletnico rojstva. S prvim letošnjim koncertom bodo počastili tako prvi koncert našega abonmaja Sozvočje svetov kot slovensko umetnost, pozneje v sezoni pa bodo premierno izvedli novi deli Nane Forte in Črta Sojarja Voglarja. Nadaljevali bodo tudi s predstavljanjem skladb obetavnih talentov s katedre za kompozicijo Glasbene akademije v Ljubljani, ki jih navdihujejo umetnine v zbirki Narodne galerije in jih odslej imenujejo Glasbene miniature.

V jubilejni sezoni so angažirali odlične slovenske soliste, kot so harfistka Mojca Zlobko Vajgl, ki bo nastopila danes, violinist Domen Lorenz, duo Claripiano in kitarist Izidor Erazem Grafenauer, poleg njih pa še mladega romunskega oboista Sorina Cruduja.FILM


Naj se rola


Slovenska kinoteka, Ljubljana, ob 20. uri

Brian Jones Foto Press
Brian Jones Foto Press


V sklopu druge izvedbe Festivala glasbenega filma Naj se rola bodo v Kinoteki do sobote, 17. oktobra, zavrteli zgodbe o glasbenih umetnikih, katerih vpliv odmeva v našem in mednarodnem okolju. In še dolgo bo odmeval, saj gre za brezčasne zgodbe, ki so pustile sled ne le v glasbenem, pač pa tudi v širšem, kulturnem, celo družbenem okolju.

Filmi bodo na ogled v treh programskih sklopih: Brez nadzora, Feel Love in De-digitaliziraj, Elektrificiraj me!. Naj se rola prinaša filme o Brianu Jonesu, ustanovitelju The Rolling Stones, o razkroju skupine The Clash ter začetkih Metallice in trash metala, o Johnnyju Thundersu, prvencih zasedb Laibach, Buldožer in Pankrti, o slovenski metal (Železne stopinje) in rap sceni (V letu hiphopa) pa tudi o Electric Lady – studiu Jimija Hendrixa.GLASBA
 

Level 21 x Sogodbe: .čunfa & Gaj Bostič


Cankarjev dom, Klub CD, ob 20. uri

.čunfa & Gaj Bostič Foto Arhiv Cd
.čunfa & Gaj Bostič Foto Arhiv Cd


Level Up in Druga godba s skupnimi močmi predstavljata obalni dvocikel, skupni projekt producenta .čunfe in tolkalnega virtuoza Gaja Bostiča. Tandem obalnih glasbenih mladincev, nadvse eklektičnega producenta in ritmoklepača.čunfe (Jan Bajc Funa) ter na sceni vse bolj prisotnega tolkalista Gaja Bostiča, je nastal lani v okviru cikla Dvocikel, ki v okviru kranjske Layerjeve hiše projektno združuje po dve umetniški entiteti.

Glasba obalnega dvojca je globoko usidrana v hiphop instrumentalih, ki jih nadgrajujeta eden z jazzovskimi prijemi na bateriji in drugi s sodobnimi smernicami podzemne elektronske klubske glasbe.

Komentarji: