Namigi prireditev: Srečno pot, Alma!, CoFestival in Osrčje Petovione: Ptuj v rimski dobi

Sto let od potovanja okoli sveta pisateljice Alme M. Karlin, v Kino Šiška pridejo plesalci sodobnega plesa iz  Evrope, v Ptuju pa odprtje razstave o mestu v rimski dobi.
Fotografija: Alma M. Karlin Foto Arhiv Etnografskega Muzeja
Odpri galerijo
Alma M. Karlin Foto Arhiv Etnografskega Muzeja

Petek, 22. novembra


OBLETNICA
 

Srečno pot, Alma!


Slovenski etnografski muzej, Ljubljana, ob 10. uri

24. novembra 1919 se je popotnica in pisateljica Alma M. Karlin odpravila na potovanje okrog sveta, ki se je razvleklo na osem let. Na svoji poti je Alma M. Karlin prepotovala velik del sveta: začela je v Peruju in se prek Srednje Amerike in Havajev odpravila na Daljni vzhod, od tam v Avstralijo in na Novo Zelandijo, obiskala številne Tihomorske otoke in otočja jugovzhodne Azije ter se iz Indije začela vračati proti domu prek severne Afrike in Sueškega prekopa.

Dogodek je posvečen stoti obletnici začetka tega potovanja in bo s predavanjem, glasbenim nastopom Nike Solce, knjižnimi novostmi in javljanjem v živo s poti po Alminih poteh zaokrožil zgodbo o njenem življenju in osemletnem potovanju okrog sveta. Program bo povezovala Jerneja Jezernik, avtorica, prevajalka, raziskovalka Alminega življenja in dela.


PLES


CoFestival


Kino Šiška, Ljubljana, ob 20. uri

CoFestival Foto Cofestival
CoFestival Foto Cofestival


Letošnji festival sodobnega plesa in koreografije v Ljubljani bo potekal od 22. do 27. novembra. Dogodek bo obsegal šest dni predstav, delavnic, konferenco, predstavitev knjige, pogovore z umetniki itd. Poleg slovenskih ustvarjalcev na področju sodobnega plesa bodo na letošnjem CoFestivalu nastopili tudi člani enega najpomembnejših sodobnoplesnih ansamblov na svetu Cullberg, vzhajajoča zvezda flamskega sodobnega plesa Michiel Vandevelde, koreograf in performer Jefta van Dinther, avstrijska ustvarjalka Doris Uhlich, Samuel Lefeuvre in Florencia Demestri ter drugi.

Otvoritveni večer bo uvedel novi kratki dokumentarni film Uravnanost je povsod (Alignment Is Everywhere, 2019), ki sta ga režiserja Peter Humble in David Young posnela s koreografinjo Deborah Hay na njenem obisku v Avstraliji. V njem koreografinja meditira o svojem življenju, delu ter odnosu do plesa in telesa.


RAZSTAVA
 

Osrčje Petovione: Ptuj v rimski dobi


Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, Vzhodni stolp Ptujskega gradu, ob 18. uri

Osrčje Petovione – Ptuj v rimski dobi Foto Pokrajinski Muzej Ptuj – Ormož
Osrčje Petovione – Ptuj v rimski dobi Foto Pokrajinski Muzej Ptuj – Ormož


Razstava Osrčje Petovione temelji na novih arheoloških raziskavah rimskega mesta na zadnjem nepozidanem območju v središču Ptuja in predstavlja osrednji del antičnega mesta. Nedestruktivne – geofizikalne raziskave v kombinaciji s predhodnimi arheološkimi raziskavami so dale nove rezultate o poznavanju antične arhitekture, ulic, stavb, svetišč in trgov.

Z razstavo zaznamujejo 1950. obletnico prve omembe Petovione v antičnem literarnem viru.

Komentarji: