Namigi prireditev: Živko Kladnik, Harmonikada in Interliber

Odprtje retrospektivne razstave Živka Kladnika, nadaljuje se drugi festival harmonike, v Zagrebu pa knjižni sejem Interliber.
Fotografija: Živko Kladnik, Srebrenica, 2016, kolaž, 61,5 x 91,5 cm. Foto Marko Tušek
Odpri galerijo
Živko Kladnik, Srebrenica, 2016, kolaž, 61,5 x 91,5 cm. Foto Marko Tušek

Sreda, 13. novembra


RAZSTAVA
 

Živko Kladnik: Sredi sveta 1971-2016


Bežigrajska galerija 1, Ljubljana, ob 19. uri

Gre za retrospektivno razstavo iz obdobja 1970 do 2016 Živka Kladnika, enega izmed prvih ustvarjalcev vizualne in konkretne poezije pri nas. Predstavljena bodo dela, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih nastajala kot kompleksne literarne izdaje, v katerih so bila literarna in likovna sporočila neločljivo povezana in ustvarjena z zavestjo, da jih je mogoče ustvarjati na različne načine v povezavi in sožitju dveh umetnosti − literarne in likovne. Živko Kladnik je s to zavestjo že v začetku 70. let prejšnjega stoletja začel med prvimi pri nas z ustvarjanjem vizualne in konkretne poezije.

Živko Kladnik se je rodil 11. junija 1948 v Novem mestu in razstave ready-made kolažev pripravljal še vse do leta 2016. Umrl je 23. 1. 2017 v Kranju. Na fotografiji Živko Kladnik, Srebrenica, 2016, kolaž, 61,5 x 91,5 cm. R. L. Foto Marko Tušek


GLASBA
 

Harmonikada 2019


Različna prizorišča, do 17. novembra

Marko Hatlak,glasbenik,Ljubljana Slovenija 05.09.2019 [Portret] Foto Roman Šipić
Marko Hatlak,glasbenik,Ljubljana Slovenija 05.09.2019 [Portret] Foto Roman Šipić


Lansko leto se je zgodil prvi mednarodni festival harmonike Harmonikada, letos pa je na vrsti drugič. Pravijo, da je tokrat festival širši, globji in kakovostnejši v primerjavi z lanskim. Festival skuša rušiti zakoreninjena prepričanja o harmoniki kot zgolj ljudskemu glasbilu. V ospredje jo postavlja kot koncertno glasbilo v vseh slogovnih razsežnostih. Na različnih lokacijah se bo vsak dan festivala predstavila ena zasedba.

Po včerajšnjem otvoritvenem koncertu Aleksandra Ipavca in Paole Chiabudini bo danes ob 20. uri v Glasbeni šoli Nova Gorica na vrsti slovensko italijanski  Harmonikarski orkester Gm Synthesis 4 z dirigentom Fulvijom Jurinčičom, do konca pa se bodo predstavili še Simone Zanchini ZZ International 4tet, Kimmo Pohjonen Skin, Marko Hatlak Band in Denis Novato Trio.


KNJIGE
 

24. zagrebški knjižni sejem Interliber


Zagrebški velesejem, do 17. novembra

Luka Modrić avtobiografija Foto Hermes
Luka Modrić avtobiografija Foto Hermes


Včeraj so v Zagrebu odprli enega največjih knjižnih sejmov v regiji. Na stojnicah na več kot 13 tisoč kvadratnih metrih Zagrebškega velesejma se bo predstavilo približno 380 založnikov, skoraj 20 odstotkov več kot lani. Založniki prihajajo iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Kitajske, Nemčije, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA. Obiskovalcem so pripravili več kot 200 programov, ki bodo potekali na štirih lokacijah. Knjige bodo prodajali po sejemskih cenah, nekatere stare izdaje pa bodo na voljo tudi do 80 odstotkov ceneje.

Med gosti, ki se bodo z obiskovalci družili in podpisovali knjige, bodo predvsem hrvaški avtorji. Med gosti iz tujine je napovedana britanska pisateljica Sharon Bolton, ki bo predstavila hrvaški prevod svojega romana Craftsman. Zadnji dan sejma pa bo svojo avtobiografijo predstavil tudi nogometaš Luka Modrić.

Komentarji: