Notredamska katedrala bo obnovljena do pričetka olimpijskih iger

Dobri dve leti je po požaru v pariški katedrali Notre-Dame.
Fotografija: Že dobri dve leti je od požara, ki je zajel zakladnico svetovne gotske arhitekture. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Že dobri dve leti je od požara, ki je zajel zakladnico svetovne gotske arhitekture. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Požar, ki je eno največjih pariških znamenitosti opustošil pred dobrima dvema letoma, je katedralo Notre Dame močno poškodoval, potem ko se je požar s strehe razširil na preostanek srednjeveške zgradbe. Emmanuel Macron, francoski predsednik, je v četrtek ob obletnici za za francoski časopis Le Parisien obljubil, da bo rekonstrukcija potekala po planu in bo izvedena do leta 2024, ko bo Pariz gostil poletne olimpijske igre.

Vzrok požara še ni povsem pojasnjen, sprožila naj bi ga napaka v električnem sistemu ali cigaretni ogorek. Francoski predsednik je včeraj z županjo Anne Hidalgo obiskal delovišče, kjer potekajo obnovitvena dela, in poudaril, da je Francija predana obnovi znamenite pariške stolnice »Naše Gospe«.

FOTO: Ian Langsdon/Pool/Reuters
FOTO: Ian Langsdon/Pool/Reuters


V treh letih bomo morali izpolniti zadane cilje, zato bo načrtovanje obnove gotske cerkve potekalo pod še strožjim in zahtevejšem pristopu, je zatrdil Macron, ki je že takoj po požaru napovedal, da bo katedrala znova odprta za obiskovalce olimpijskega leta 2024 meseca aprila v velikonočnem času. Lansko leto je obnovo zelo oteževala pandemija koronavirusa, ko so morali prenovo celo začasno zaustaviti.

Za prenovo so iz različnih virov pridobili skoraj milijardo evrov. Notranjost in zunanje stene katedrale so v času prenove prepredene z mrežo gradbenih odrov in žerjavov.

FOTO: Ian Langsdon/Pool/Reuters
FOTO: Ian Langsdon/Pool/Reuters


Komentarji: