Novopečeni starši spijo manj kot pet ur na dan

In vsak dan porabijo najmanj eno uro za uspavanje novega družinskega člana.
Fotografija: Kar 64 odstotkov staršev, vključenih v britansko študijo, je presenečenih, ko pogledajo nazaj, da so v prvih mesecih sploh lahko delovali tako dobro kot so. FOTO: iStockphoto
Odpri galerijo
Kar 64 odstotkov staršev, vključenih v britansko študijo, je presenečenih, ko pogledajo nazaj, da so v prvih mesecih sploh lahko delovali tako dobro kot so. FOTO: iStockphoto

London - V eni od britanskih študij novopečeni starši v prvem letu po rojstvu otroka povprečno na noč spijo zgolj štiri ure in 44 minut, kar pomeni skoraj 60 odstotkov manj od priporočljive količine spanca na dan, ki bi naj bila okoli 8 ur dnevno. V enem letu mladi starši na ta račun izgubijo okoli 50 noči spanja, piše britanski Independent.

Pomanjkanje spanca lahko vodi tudi v čustveno turbulentno obdobje partnerskega odnosa, navaja študija. Več kot dve tretjini mladih staršev verjame, da so prav spremenjene spalne navade v tem času največkrat pobuda za prepir, 23 odstotkov pa verjame, da se lahko zaradi spremenjenih spalnih navad od časa do časa tudi bolj nenavadno obnašajo. 11 odstotkov jih je spregovorilo o halucinacijah, 44 odstotkom se je v času obdobja pomanjkanja spanca redno dogajalo, da so v sredini stavka pozabili, kaj želijo povedati, 8 odstotkov vprašanih je povedalo, da so v nekem trenutku pozabili, kako je ime njihovim otrokom.

Kar 64 odstotkov staršev, vključenih v britansko študijo, je presenečenih, ko pogledajo nazaj, da so v prvih mesecih sploh lahko delovali tako dobro kot so.

Okoli 60 odstotkov mladih staršev ugotavlja, da otroke pred spanjem najbolj pomiri toplo mleko, 30 odstotkov staršev pa meni, da njihove otroke v spanec najlažje zazibajo kar sami. Mladi starši svoje otroke uspavajo v povprečju 54 minut na dan, kar nanese celih 14 dni v prvem letu.

Komentarji: