Odštevanje dni do poroke leta

V Londonu že vse nared za poroko princa Harryja in Meghan Markle
Fotografija: London preplavljajo spominki FOTO: Toby Melville/Reuters
Odpri galerijo
London preplavljajo spominki FOTO: Toby Melville/Reuters

Meghan Markle se bo natanko čez teden na svojo drugo poroko s tri leta mlajšim britanskim princem Harryjem na windsorski grad pripeljala z avtomobilom v spremstvu mame Dorie Ragland, do oltarja kapele svetega Jurija pa jo bo popeljal oče Thomas Markle. V London sta dopotovala ta konec tedna, da bi spoznala člane krajeve družine.


Med zadnjimi pripravami na poroko je Meghanin starejši polbrat iz očetovega prvega zakona, 51-letni Thomas Markle mlajši iz Oregona v ZDA poskrbel za manjši škandal. V začetku tega meseca je princu Harryju poslal odprto pismo s pozivom, naj odpove poroko, češ, da je to največja napaka v zgodovini kraljevih porok. V njem je med drugim navedel, da »je postalo zelo jasno, da ji je tisto malo hollywoodske slave stopilo v glavo, jo spremenilo v plehko in oholo žensko, ki se bo ponorčevala iz njega in njegove kraljeve družinske dediščine«. Dodal je še, da je Meghan poskrbela za finančni zlom njunega očeta in mu potem, ko je postala slavna, ni pomagala s finančno podporo. Ta napad so mnogi pripisali užaljenosti, ker na poroko tako kot Meghanina polsestra Samantha Markle ni povabljen, Meghan z njima nima stikov. Sicer pa naj bi polbrat imel težave z alkoholom, lani so ga tudi aretirali, ker je svoji partnerki grozil s pištolo.
 

Tudi prijatelja 
zakonca Obama ne


Z dvora so vabila poslali 600 svatom, dodatnih 200 pa so jih povabili na večerni sprejem. Na seznamu gostov so med drugim članice Spice Girls, ne bo pa, denimo, premierke Therese May ne prvaka laburistov Jeremyja Corbyna. Odločitev, da na uradnem seznamu ne bo političnih voditeljev, so sprejeli po posvetu z vlado, odraža pa dejstvo, da je princ Harry šele šesti v vrsti za prestol. Vabila niso poslali niti nekdanjemu ameriškemu predsedniškemu paru Baracku in Michelle Obama, kljub temu da sta prinčeva osebna prijatelja. So pa iz Kensingtonske palače potrdili, da se bo 96-letni princ Filip, ki so mu pred nedavnim operirali kolk, poroke udeležil, medtem ko najmlajšega člana, komaj tri tedne starega Harryjevega nečaka, princa Louisa tam seveda ne bo videti. Na windsorski grad je povabljenih tudi 1200 predstavnikov javnosti, med njimi, denimo, 12-letna Amelia Thompson, ki je bila ranjena v terorističnem napadu v manchesterski areni. Tudi za goste iz vrst navadnih smrtnikov pa so zapovedani napotki o obleki: za gospode uniforma ali moška obleka, za gospe pa dnevna obleka s krilom do kolen in klobuk, kakršne običajno nosijo na slavnih konjskih dirkah Royal Ascot.

Večina bo na windsorsko posestvo prišla z javnim prevozom, zato z železnic Great Western Railway že opozarjajo potnike, naj si vzamejo več časa, saj bo gneča velikanska, kljub temu da so zagotovili maksimalno število vlakov. Prav tako naročajo, naj stopijo na vlak s čim manj prtljage, da ne bodo podaljševali čas varnostnih pregledov. Za nekaj poročnega vzdušja bodo poskrbeli tudi sami: razdelili bodo 60.000 priložnostnih čokoladic (z napisom Royal Wedding 2018), tisoč konfetnih zavitkov ter 10.000 steklenic vode.

Poročni obred se bo začel ob 12. uri po lokalnem času, v kapeli svetega Jurija, kjer je bil princ Harry krščen, obred bosta vodila windorski škof David Conner in canterburyjski nadškof Justin Welby. Potem ko se naposled uresničila pričakovanja, da bo Harryjeva priča njegov starejši brat William, tako kot je bil Harry njemu leta 2011, Meghan Markle ne bo imela glavne družice. V tej vlogi bodo otroci, tako dečki kot deklice. To odločitev so pojasnili z besedami, da ima Meghan »zelo tesno prepleteno skupino prijateljic, zato z izborom ni želela nobene favorizirati. Bodo pa vse tam z njo v Windsorju in tudi več dni prej v Londonu. Vesela je, da bo imela njihovo podporo na veliki dan.« Po obredu, predvidoma ob 13. uri se bosta mladoporočenca vkrcala na kočijo Ascot Landau, ki jo kraljeva družina običajno uporabljajo pri uradnih in državnih dogodkih, potem pa bo procesija krenila na pot po High Street, Sheet Street, Kings Road, Albert Road, Long Walk in nato na nazaj windsorski grad. Dogajanje bodo na windsorskemu posestvu predvajali v živo tudi na velikih ekranih.
 

Fotograf Beyoncé 
in Julie Roberts


Po vrnitvi mladoporočencev bo vseh 600 svatov povabljenih na kraljičin sprejem v dvorano svetega Jurija, Meghan pa bo menda prekinila tradicijo kraljevih nevest – z govorom. Proti večeru se bosta s Harryjem z dvesto gosti veselila na zasebnem sprejemu princa Charlesa v Frogmore House kakšen kilometer od windsorskega gradu. Pred tem dvorcem v zelenju iz 17. stoletja, ki je bil dom mnogih članom kraljeve družine, je fotograf Alexi Lubomirski, tudi uradni fotograf tega velikega dne, posnel zaročne fotografije Meghan in Harryja. Zdaj je počaščen, da bo ujel »naslednje poglavje v tej prekrasni ljubezenski zgodbi«, sicer pa je znan predvsem po modnih fotografijah zvezdnic, kakršne so Beyoncé, Gwyneth Paltrow, Julia Roberts in Scarlett Johansson.

Medtem ko je limonina in bezgova organska poročna torta zaupana Claire Ptak, lastnici londonske slaščičarne Violet, ter cvetlična okrasitev, tudi kapele in dvorane svetega Jurija londonski cvetličarki Philippi Creddock, je znana tudi glasbena spremljava velikega dne. Peli in igrali bodo zbor kapele svetega Jurija, 19-letni čelist Sheku Kanneh-Mason, predlanski zmagovalec tekmovanja mladih glasbenikov na BBC, in dvajsetčlanska britanska gospel skupina The Kingdom Choir ter orkester skupaj s sopranistko Elin Manahan Thomas.

Tako kot je bilo tudi pri prejšnjih porokah na dvoru se bodo množice slavju pridružile tudi z uličnimi oziroma vrtnimi zabavami, pubom in barom pa bo dovoljen nekoliko daljši obratovalni čas.
 

Ugibanja do velikega dne


Do sobote okoli 11. ure, ko naj bi se nevesta končno pojavila v javnosti, pa bo zagotovo ostala skrbno varovana skrivnost, kateremu modnemu oblikovalcu oziroma oblikovalki je bila zaupana njena obleka. V ugibanjih najvišje kotirata britanska znamka Ralph & Russo, pri kateri so oblikovali Meghanino zaročno obleko, črno z zlatimi vezeninami, ter v Kanadi rojen oblikovalec turških korenin Erdem Moralioglu, ki ustvarja v Londonu in je ljub tako Meghan kot Kate. Pri Telegraphu, kjer odštevajo ure do poroke, so podrobno razdelali, zakaj med potecialna modna imena lahko uvrstimo še: nekdanjega prvega kreativca pri Burberryju Christopherja Baileyja, Stello McCartney, Francoza Rolanda Moureta, newyorško prijateljico para Misho Nonoo, ameriško modno hišo Oscar de la Renta, britanski oblikovalki Jenny Packham in Emilio Wickstead, italijanskega modnega outsiderja Antonia Berardija, modno hišo Alexander McQueen, ki jo je za poroko izbrala Kate, Carolino Hererro in Vero Wang. Prav tako ni znano, kam bosta odpotovala na medene tedne, zagotovo pa se ti ne bodo začeli takoj, saj imata v tednu po poroki obveznosti, je poročal BBC.

Komentarji: