Ognjeni slapovi parka Yosemite (FOTO)

Fenomen se ob pravih pogojih zgodi konec februarja.
Fotografija: Slap Horsetail v parku Yosemite se včasih konec februarja spremeni v "lavo".  FOTO: @davegaiz/davidgaiz.com/REUTERS 
Odpri galerijo
Slap Horsetail v parku Yosemite se včasih konec februarja spremeni v "lavo".  FOTO: @davegaiz/davidgaiz.com/REUTERS 

Nekaj dni v februarju ameriški nacionalni park Yosemite postane še nekoliko bolj slikovit. Igriva svetloba slapove spremeni v ogenj. Vsakoletni učinek »ognjenih slapov« je moč videti ravno te dni, nato pa se bo Zemlja odvrtela po svoji orbiti naprej in krhkega ravnovesja različnih faktorjev čarobnega fenomena bo konec.

FOTO: Alfonso Avila/REUTERS
FOTO: Alfonso Avila/REUTERS


Slapovi, ki so videti kot lava, pritegne obiskovalce iz vsega sveta. Po navedbah ameriških medijev fenomen konec februarja traja od sedem do deset dni, a vseeno lahko predstavo marsikaj pokvari.

FOTO: Dakota Snider/REUTERS
FOTO: Dakota Snider/REUTERS


»Več različnih stvari se mora ujemati. Lahko se zgodi, lahko pa tudi ne,« je za Washington Post dejal Scott Gediman, ki je v parku zaposlen že 23 let. Za fenomen mora biti v parku sneg, dovolj visoke temperature, da se sneg začne taliti in se oblikujejo slapovi, nato mora biti še lepo vreme, že nekaj malega meglic lahko pokvari spektakel. Če v Kaliforniji nastopi zimska suša, slapovi ne nastanejo.

FOTO: @davegaiz/davidgaiz.com/REUTERS 
FOTO: @davegaiz/davidgaiz.com/REUTERS 


Ognjeni slapovi se izrišejo ob sončnem zahodu, ko svetloba pade na vodo pod ravno pravšnjim kotom, trajajo pa vsega deset minut.

FOTO: Chistine Chou @ch0ubella/REUTERS 
FOTO: Chistine Chou @ch0ubella/REUTERS 


FOTO: Joseph Dondelinger/REUTERS
FOTO: Joseph Dondelinger/REUTERS

Komentarji: