Posledice pisarniškega dela na telo so lahko grozljive

Odraža jih Emma, pisarniška delavka prihodnosti. Njena podoba kaže, kaj človeka doleti po 20 letih dela v pisarni.
Fotografija: Delavci v prihodnosti bi lahko trpeli zaradi podobno težkih zdravstvenih težav, kot so bile tiste v času industrijske revolucije. FOTO: Reuters Video
Odpri galerijo
Delavci v prihodnosti bi lahko trpeli zaradi podobno težkih zdravstvenih težav, kot so bile tiste v času industrijske revolucije. FOTO: Reuters Video

Milijoni tistih, ki jim delovne ure tečejo v pisarnah, tvegajo resne zdravstvene težave, opozarja William Highman, »futuristični behaviorist«, ki preučuje razvoj navad ljudi in njihov vpliv na življenje v prihodnosti.

»Delavci v prihodnosti bi lahko trpeli zaradi podobno težkih zdravstvenih težav, kot so bile tiste v času industrijske revolucije,« je prepričan. Med temi težavami so sključena drža, krvave oči, glavoboli in bolečine v hrbtu. In še marsikaj.Highman in njegovi sodelavci so te težave ilustrirali v obliki Emme, lutke v naravni velikosti, s katero so prikazali posledice pisarniškega dela, ki se bodo pokazale čez 20 let.

V ozadju raziskave je sicer podjetje Fellowes, kjer se ukvarjajo s pisarniško opremo, vanjo pa so bile vključene 3003 osebe v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji. Med drugim so ugotovili, da več kot tretjina britanskih pisarniških delavcev za mizami presedi od sedem do devet ur na dan.

Emmi ni lahko, seznam njenih težav je dolg. Trpi zaradi krvavih oči, krčnih žil, ekcemov na koži, ki so posledica stresa, njena koža je zaradi umetne svetlobe in odsotnosti sončne tudi bolj bleda. Zaradi sedenja so njene mišice na nogah oslabele, zaradi nečistoč v pisarniškem zraku pa so se ji okrepile trepalnice in dlake v ušesih. Njen nos je otečen, trebuh pa lepo zaobljen.

FOTO: Reuters Video
FOTO: Reuters Video


Kako ne postati Emma? Highman pravi, da lahko zaposleni v pisarnah počnejo še marsikaj drugega, kot da sedijo. Izogniti bi se morali sedenju večino časa, več pogovorov in sestankov bi lahko potekalo stoje ali med hojo, premori bi morali biti redni, ur pred zaslonom in tipkovnico pa bi moralo biti čim manj.

Komentarji: