Princ bere namesto kraljice

Britanski parlament je danes prvič namesto matere nagovoril princ Charles.
Fotografija: Princ je najavil, da bo vlada določala najvišjo točko, do katere lahko seže cena energentov. FOTO:  Ben Stansall/AFP
Odpri galerijo
Princ je najavil, da bo vlada določala najvišjo točko, do katere lahko seže cena energentov. FOTO:  Ben Stansall/AFP

Dan, ko kraljica Združenega kraljestva nagovori parlament, je eden pomembnejših obredov otoške monarhije. Kraljica Elizabeta naloge tokrat ni mogla izpolniti, ker ima težave z gibanjem. Zdravstvene težave so menda prehodne narave. Zato je nalogo namesto kraljice opravil prestolonaslednik princ Charles.

Obred kraljičinega nagovora vzbuja vtis, da gre za misli, ki jih ljudstvu sporoča monarhinja, v resnici pa govor napišejo vladni uradniki. Princ je torej prebiral misli, ki so nastale v vladi Borisa Johnsona. Kaj je torej podanikom Združenega kraljestva obljubil princ, torej kraljica, natančneje, vlada? V parlament prihaja zakonodaja, ki naj bi gospodinjstvom omogočala preživetje v časih energetske draginje. Hkrati je princ najavil, da bo vlada energetsko politiko države spremenila na način, ko bo po eni strani Britanija manj odvisna od fosilnih goriv, hkrati pa naj bi vlada zagotovila, da cene ne bodo podivjale. V vladnih kabinetih nastaja več kot 30 zakonov, za katere izvršilna oblast upa, da bodo v letu dni pod streho.

Zgornja meja cen

Princ je najavil, da bo vlada določala najvišjo točko, do katere lahko seže cena energentov. »Zgornja meja cen energije, ki ščiti potrošnike pred nepoštenimi cenami, je najboljša varnostna mreža za milijone in preprečuje, da bi dobavitelji potrošnikom zaračunavali previsoke cene,« je v svojem prvem nagovoru parlamenta Združenega kraljestva povedal princ Charles. 96-letna kraljica se je prijetne dolžnosti, da prebere nagovor, doslej izognila dvakrat, obakrat zaradi nosečnosti.

Princ Charles je bil med nadomeščanjem priljubljene kraljice odet v temno uniformo. Hlačni del uniforme so mu okrasili s širokim zlatim trakom. Oprsje je imel okrašeno v ducatom različnih odlikovanj. V parlament je prinesel tudi sabljo, ob vstopu vanj pa je imel na glavi belo kapo mornariškega časnika, okrašeno s sidrom in krono.

Komentarji: