TV namigi: Nikoli zares tukaj, Kentaver in Medzvezdje

Nocoj priporočamo trojico filmov, ki vsak po svoje razmišlja o vrednotah. Prvi s plačancem, ki ga je odigral Joaquin Phoenix, drugi s pogledom na konje in tretji s potjo skozi vesolje in čas.
Fotografija: Prizor iz filma Nikoli zares tukaj (You Were Never Really Here, 2017) Foto Fivia
Odpri galerijo
Prizor iz filma Nikoli zares tukaj (You Were Never Really Here, 2017) Foto Fivia

Sobota, 16. novembra

 

Nikoli zares tukaj: TVS 1 ob 22.45

Vikendova ocena: 5 (od 5)


You Were Never Really Here. ZDA, 2017. Režija: Lynne Ramsay. Igrajo: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov. Krim. 95 min. 

Z izrazito samosvojim vizualnim slogom se režiserka Lynne Ramsay vrača z novim filmom, v katerem tako kot pri prejšnjem Pogovoriti se morava o Kevinu izprašuje naravo nasilja.

Joe je nekdanji vojak, ki z ostarelo mamo živi v hiši, kjer je preživljal travmatično otroštvo. Zdaj se preživlja kot plačanec, ki nima predsodkov pred povzročanjem bolečine svojim tarčam, zato ga naročniki na črnem trgu cenijo. Nekega dne Joeja najamejo, da poišče izginulo najstnico Nino, hčerko ambicioznega politika. Zdi se, da so jo ugrabili trgovci z ljudmi, zato Joeju pri njenem iskanju pustijo povsem proste roke. Dogodki pa se začnejo kmalu obračati v povsem napačno smer ...

 

Kentaver: TVS 2 ob 20.30

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Kentaver Foto Tvs
Kentaver Foto Tvs

Centaur. Koprodukcija, 2017. Režija: Aktan Arim Kubat. Igrajo: Aktan Arim Kubat, Nuralij Tursunkojoev, Zarema Asanalieva. Drama. 99 minut. 

Režiser filma je hkrati tudi njegov naslovni junak, mož, ki ga prvič vidimo, ko se ponoči splazi v stajo prestižnih dirkalnih konj, enega od njih ukrade in z njim odjezdi v noč. A njegov motiv ni koristoljubje, verjame namreč, da so bili prav konji razlog, da so bili nekoč njegovi predniki veliki in nepremagljivi bojevniki, zdaj, ko so zlorabili moč svojih konj in jih spremenili v tržno blago, pa je veličina njegovega ljudstva zbledela ...

Parabola o tem, kako je človeški pohlep uničil vrednote, povedana skozi pogled na konje, ki so nekdaj veljali za »človekova krila«, je iskren in preprost pristop k brezčasnim temam človeštva. 

Film je bil kandidat države Kirgizistan za oskarja, a ni prišel do nominacije.

 

Medzvezdje: Pop TV ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Interstellar. ZDA/VB, 2014. Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain. ZF film. 169 minut. 

Zemlja je energetsko izčrpana in ko znanstveniki v vesolju odkrijejo črvino, organizirajo medzvezdno popotovanje, da bi našli planet, ki bi ga lahko naselili. A čas v črvini teče drugače in pilot vesoljske ladje, vdovec Cooper, se mora odločiti, ali je za morebitno rešitev človeštva pripravljen zapustiti svoje otroke.

Spektakularna fotografija, nelinearna zgodba in ambiciozen poskus meditacije o vesolju in čustvih deluje vrhunsko na praktično vseh ravneh, razen pri karakterizacijah, ki ostanejo nekoliko površne.

Projekt je bil najprej Spielbergov in za scenarij je najel Jonathana Nolana (Prestiž, Vitez teme). Ko se je Spielberg odločil za druge projekte, je Nolan režijo filma predlagal svojemu bratu Christopherju.

Komentarji: