TV namigi: Orel Eddie, Tla pod nogami in Dolgotrajna oskrba

Biografski film o "smučarskem skakalcu", ambiciozna poslovna ženska ima skrivnost, v dokumentarcu pa o pilotnem projektu na Koroškem.
Fotografija: Orel Eddie Foto Planet TV
Odpri galerijo
Orel Eddie Foto Planet TV

Sreda, 11. novembra

 


Orel Eddie: Planet TV ob 21.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Eddie the Eagle. Koprod., 2015. Režija: Dexter Fletcher. Igrajo: Taron Egerton, Hugh Jackman, Tom Costello. Bio. film. 130 min.Film, posnet po resnični zgodbi, spremlja športno pot Britanca Eddieja Edwardsa, ki si že od mladih nog prizadeva, da bi nastopil na olimpijskih igrah. Čeprav pri starših, učiteljih in prijateljih ne najde prave opore, ne opusti svojih sanj, temveč nov izziv najde v smučarskih skokih. Ker kmalu ugotovi, da gre za zelo nevaren šport, pomoč poišče pri bivšem osramočenem skakalcu in uporniškem trenerju Pearyju.

Portret skakalca, ki se ga marsikdo gotovo še spomni, je seveda poln »navdihujočih« klišejev, a je vseeno dovolj pristen, da se bo marsikomu usedel v srce.

 


Tla pod nogami: TV SLO 1 ob 20.05


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Der Boden unter den Füssen. Avstrij., 2019. Režija: Marie Kreutzer. Igrajo: Valerie Pachner, Pia Hierzegger, Mavie Hörbiger, Michelle Barthel, Marc Benjamin. Drama. 110 min.


Tla pod nogami Foto Tv Slo
Tla pod nogami Foto Tv Slo


Film o Loli, mladi, ambiciozni poslovni ženski z Dunaja, ki dela v nemškem Rostocku. Lola je sposobno, privlačno dekle, ki ima v službi dober položaj in obenem tudi lezbično razmerje s svojo nemško šefico. Zdi se v vsem neodvisna, a ima skrivnost. Doma v Avstriji ima starejšo sestro Conny, ki je duševno neuravnotežena in potrebuje njeno oskrbo. Lola se zelo boji, da je sestrina bolezen v genih …

Odlična igra glavne igralke in atmosfera, ki se giblje med dramo ter trilerjem, in odličen portret družbe, v kateri so čustva razumljena kot nasprotnik učinkovitosti.

 


Izzivi srebrne generacije: TV SLO 1 ob 17.25


Pilotni projekt dolgotrajne oskrbe. Slo., 2020. 1. del. Dok. odd. 30 min.

Izzivi srebrne generacije: Pilotni projekt dolgotrajne oskrbe Foto Tv Slo
Izzivi srebrne generacije: Pilotni projekt dolgotrajne oskrbe Foto Tv Slo


Pilotni projekt Dolgotrajna oskrba, ki so ga izvajali na Koroškem in pri katerem so preizkušali novosti iz osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi, je pokazal, da osnutek prinaša mnogo bolj poenoten postopek vključevanja v dolgotrajno oskrbo, kot je veljal do sedaj. Kdo vse pa bo upravičen do sredstev in storitev, predvidenih za dolgotrajno oskrbo?

Kakšna bodo merila razvrščanja upravičencev v različne kategorije? Katere storitve, ki jih bodo izvajale enote za oskrbo in enote za ohranjanje samostojnosti, jim bodo glede na kategorijo pripadale? Bodo v prihodnje ljudje v domovih za starejše in tisti, ki so še doma, deležni primerljivih tako zdravstvenih kot socialnih storitev?

Komentarji: