TV namigi: Popolna oblast, Projekt: rak in Tednik

V filmu Clinta Eastwooda o umoru ljubice ameriškega predsednika, Damjan Kozole je spremljal umetnika Ulaya, ki so mu diagnosticirali raka, v oddaji Tednik pa med drugim o stanovanjski krizi.
Fotografija: Absolute Power - Popolna oblast Foto Pro plus
Odpri galerijo
Absolute Power - Popolna oblast Foto Pro plus

Ponedeljek, 18. novembra

 

Popolna oblast: Kanal A ob 20.00


Absolute Power. ZDA, 1997. Režija: Clint Eastwood. Igrajo: Clint Eastwood, Gene Hackman, Ed Harris, Laura Linney. Triler. 140 min.

Kriminalec Luther Whitney med svojim zadnjim roparskim podvigom zaloti ameriškega predsednika Alana Richmonda v spotakljivem položaju z ljubico. Primer postane še bolj zanimiv, ko žensko kasneje najdejo ustreljeno. Predsednikovi sodelavci hočejo zadevo seveda prikriti in umor podtakniti Luthru ...

Zgodba o aroganci na samem vrhu oblasti je inteligentna, intrigantna in večinoma dovolj napeta, da gledalca ne motijo občasne luknje v njej. Seveda ni presenečenje, da je samotarskega, starajočega se vlomilca odigral kar režiser, torej Clint Eastwood. Čeprav to ni režijsko delo na ravni Clintovih zadnjih filmov, pa se sicer občasno klišejski film odkupi s svojim razburljivim koncem.
 


Projekt: rak: TVS 2 ob 22.55


Ulayev dnevnik od novembra do novembra. Slo., 2013. Režija: Damjan Kozole. Dok. film. 105 min.

Projekt: rak Foto Simon Chang
Projekt: rak Foto Simon Chang


Ulaya najbolj poznamo kot moško polovico umetniškega dua Ulay/Abramović. Po njunem razhodu je pozornost javnosti ostala pri Marini, o Ulayevem zgodnjem in poznejšem delu pa laiki vemo le malo. Bil je fotograf, pionir body arta, performansa in polaroid arta …

Leta 2009 se je Ulay preselil v Ljubljano. V času, ko sta se z režiserjem Kozoletom že dogovarjala o snemanju filma, so mu postavili diagnozo: rak. To je spremenilo vse načrte. Prvi prizori so bili posneti novembra 2011 na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer je Ulay prejemal kemoterapijo. Ko se mu je zdravje malo izboljšalo, se je odločil, da obišče svoje prijatelje po svetu. Kamera ga je najprej spremljala na premiero Marininega filma v Berlin, potem v New York in na koncu v 'njegovo mesto', Amsterdam ...

 

Tednik: TVS 1 ob 20.00


Slo., 2019. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-infor. odd. 60 min.

Tednik Foto Shutterstock
Tednik Foto Shutterstock


Zakaj lahko v Avstriji država vsem omogoči stanovanja po dostopnih cenah, pri nas pa so vedno bolj nedosegljiva? Bo novi stanovanjski zakon rešil stanovanjsko krizo?

Slišali boste pretresljivi izpovedi dveh žrtev spolne zlorabe, eno je zlorabljal dedek, drugo oče. A ker sta o tem spregovorili in spolno zlorabo prijavili, se jima je lastna družina odrekla.

Zasebnim radijskim postajam ni več treba vrteti zakonsko predpisanega deleža slovenske glasbe, saj je ustavno sodišče to razveljavilo. Kaj o tem menijo znani slovenski glasbeniki?

Komentarji: