TV namigi: Prišel bo dan, Gasilci in Kubrick o sebi

Film o grozotah resnične sirotišnice Godhavn na Danskem, na vrsti je finale gasilskega tekmovanja, Stanley Kubrick pa bo spregovoril v intervjuju.
Fotografija: Prišel bo dan Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Prišel bo dan Foto Tv Slo

Petek, 27. novembra

 


Prišel bo dan: TV SLO 2 ob 20.05


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Der kommer en dag. Dan., 2016. Režija: Jesper W. Nielsen. Igrajo: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhardt, Laurids Skovgaard Andersen. Drama. 120 min.


Elmer in Erik z mamo živita na Danskem sredi šestdesetih let. Ko zaradi bolezni ne more več skrbeti zanju, ju socialna služba pošlje v Godhavn, sirotišnico, ki jo vodi sadistični direktor Heck. Fanta upata, da bosta kmalu lahko zapustila grozljivi kraj, a potem mama umre. Takrat mlajši Elmer vzame usodo v svoje roke.

Film o resničnih grozotah resnične sirotišnice Godhavn na Danskem, kjer so bili osiroteli dečki vsakodnevno deležni velikih zlorab, od zanemarjanja in grozljivega pretepanja do spolnih zlorab.


 

Gasilci: Finalna oddaja: Planet TV ob 20.00


Slo., 2020. Vodita: Marko Potrč in Eva Cimbola. Resn. šov. 90 min.

Gasilci. Foto Planet Tv
Gasilci. Foto Planet Tv


Pred nami je veliki finale oddaje Gasilci! Po vseh preizkušnjah na težavnih poligonih sta se v finale prebili ekipi PGD Dragatuš in PGD Leskovec. PGD Dragatuš je v ligaškem delu tekmovanja že nekaj časa kraljeval na lestvici točkovanja, boji za drugo ekipo v finalu pa so bili neusmiljeni. Na koncu je odločil za štiri sekunde boljši čas na Velikem ognjenem poligonu v kvalifikacijah, ki je bil po pravilih ključen pri morebitnem izenačenem rezultatu v ligaškem delu tekmovanja, kakor se je to zgodilo v primeru PGD Leskovec in PGD Golo. V finale so tako napredovali Štajerci.

Bodo slavili Belokranjci ali Štajerci? Zmagovalno društvo si bo na koncu prislužilo zlato čelado in donacijo v višini 30.000 evrov.

 


Kubrick o sebi: TV SLO 1 ob 23.10


Kubrick par Kubrick. Fr., 2019. Režija: Grégory Monro. Dok. film. 70 min.

Kubrick o sebi Foto Tv Slo
Kubrick o sebi Foto Tv Slo


Najskrivnostnejši ameriški filmar je bil odmaknjen od javnosti, kar je obrodilo nepregledno število interpretacij in teorij umetniških zarot o skrivnih elementih njegovih filmskih mojstrovin.

Dokumentarni film da glas samemu avtorju. Ob spremljavi arhivskih posnetkov in filmskih prizorov imamo priložnost prisluhniti dragocenemu intervjuju, ki ga je s Kubrickom opravil filmski kritik Michel Ciment. Kubrick je v svoji karieri posnel »le« trinajst celovečernih filmov, vendar ostaja eden najbolj cenjenih avtorjev ameriškega filma.

Komentarji: