TV namigi: Vprašanja očetu, Kraljev govor in Buldožer

V filmu tedna o mladeničevi razpetosti med delom v domačem podjetju in izobrazbo na fakulteti, Colin Firth bo prestolonaslednik s težavami z jecljanjem, v dokumentarcu pa o prvi plošči skupine Buldožer.
Fotografija: Scaffolding - Film tedna: Vprašanja očetu Foto TVS
Odpri galerijo
Scaffolding - Film tedna: Vprašanja očetu Foto TVS

Sreda, 13. novembra

 

Film tedna: Vprašanja očetu: TVS 1 ob 20.05


Scaffolding. Pol., 2017. Režija: Matan Yair. Igrajo: Asher Lax, Ami Smolartchik, Yaacov Cohen, Keren Berger. Drama. 110 min.

Asher je v zadnjem letniku srednje šole in pred njim so sprejemni izpiti na fakulteto. Hkrati je tudi pomočnik v očetovem uspešnem podjetju, ki postavlja gradbene odre po vsem mestu.

Oče Milo je praktičen človek, ki rad poka vice in bi sina rajši videl zaposlenega kot svojega naslednika v podjetju, Asher pa je razpet med njim in svojim 41-letnim profesorjem literature in zgodovine, Ramijem, ki z nekonvencionalnimi metodami učenja vzbuja zanimanje pri sošolcih, še posebej pri Asherju, svojem priljubljenem dijaku. Sprejemni izpiti na fakulteto se hitro približujejo, vendar tudi družinski posel zahteva svoje, zato Asher ni osredotočen na izpitne naloge ...Kraljev govor: Planet TV 2 ob 21.00


The King's Speech. Koprod., 2010. Režija: Tom Hooper. Igrajo: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Robert Portal. Drama. 120 min.

The King's Speech - Kraljev govor Foto Planet TV
The King's Speech - Kraljev govor Foto Planet TV


Film o tem, kako angleški prestolonaslednik premaga svoje težave z jecljanjem in postane kralj, bi lahko bil puščobna drama, a v režiji Toma Hooperja je zgodba o kralju Juriju VI. postala topla, živahna in navdihujoča. In to mu je uspelo, ne da bi za to žrtvoval zgodovinsko natančnost.

Kraljev sin Albert (Colin Firth) je z ženo (Helena Bonham Carter) res našel pomoč za svojo govorno težavo pri nekonvencionalnem Lionelu Logueu (Geoffrey Rush). Ta mu je bil v oporo tudi kot prijatelj, ko je Albert spoznal, da bo postal kralj, in to države tik pred vstopom v vojno.
 


LP film Buldožer – Pljuni istini u oči: TVS 2 ob 23.10


Slo., 2017. Režija: Varja Močnik. Dok. film. 60 min.

Pljuni istini u oči Foto TVS
Pljuni istini u oči Foto TVS


Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči, ki ga je objavila leta 1975, predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa, bluesa in jazza.

Eklektično podobo prevzame tudi dokumentarec, ki zgodbo plošče predstavi s pričevanji članov skupine in njihovih prijateljev, arhivskim gradivom, animacijo in igranimi prizori, ki jih kot napovedovalka TV dnevnika odigra Jelena Aščić. Za Buldožerje je bil značilen absurden humor in tega je tudi v filmu na pretek.

Komentarji: