TV namigi: Vprašanje identitete, Pepelko in trol in Z Mišo

Dokumentarec o štirih ženskah, ki so se prizadevale za volilno pravico, v filmu bo trol ugrabil princeso, Miša Molk pa se bo pogovorila z Juretom Apihom.
Fotografija: Vprašanje identitete Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Vprašanje identitete Foto Tv Slo

Nedelja, 22. novembra

 


Vprašanje identitete: TV SLO 1 ob 22.20


Il dilemma dell'identità. Ita., 2018. Režija: Sabrina Morena. Dok.-igr. film. 90 min.

V začetku 20. stoletja je bil Trst bogato pristaniško mesto in trgovsko središče Habsburške monarhije. Tam so si ženske, tako kot drugod po Evropi, močno prizadevale za volilno in druge pravice, šlo jim je za vprašanje identitete.

V dokumentarnem filmu so zbrane zgodbe štirih žensk. Pavla Hočevar je bila slovenska učiteljica na šoli Sv. Cirila in Metoda v Trstu, Marica Nadlišek Bartol je bila pisateljica in prva urednica prvega časnika za ženske Slovenka, Elody Oblath, pisateljica madžarskega in judovskega rodu, ki se je imela za Italijanko, in Giuseppina Martinuzzi iz istrskega Labina, socialistka furlanskih korenin, ki je poučevala v tržaških osnovnih šolah v revnih mestnih četrtih.

Pavla, Marica, Elody in Giuseppina so tik pred začetkom vojne živele zelo različno. Pavla si je želela, da bi oblikovali skupno slovansko državo. Tudi Marica si je želela tako prihodnost, vendar je bila zaskrbljena za svoje štiri otroke. Elody je s Scipiom Slataperjem in Gianijem Stuparichem odšla v Firence. Mladeniča sta se pridružila italijanski vojski in odšla na fronto. Giuseppina, ki ni imela vpliva na burno dogajanje, je upala v uspeh ruske revolucije. Tudi Avstrijke so razmišljale drugače in so še vedno podpirale večjezično monarhijo.


 

Pepelko in skalni trol: TV SLO 1 ob 15.05


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Askeladden - I Dovregubbens Hall. Nor., 2017. Režija: Mikkel Brænne Sandemose. Igrajo: Vebjørn Enger, Eili Harboe, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen. Druž. film. 115 min.


Pepelko in skalni trol Foto Tv Slo
Pepelko in skalni trol Foto Tv Slo


Espen Ash Lad je eden od treh sinov revnega kmetovalca nekje v norveškem gozdu. Medtem ko sta njegova brata zgledna gozdarja, se Espenu, ki rad sanjari in tava po naravi, nenehno dogajajo nesreče.

Nekega dne pa je Espen v gozdu spoznal dekle, ki bi bila lahko princesa, ki so jo na dvoru razglasili za pogrešano. Espen se z bratoma odpravi na pot iskat princeso, a to medtem ugrabi gozdni trol po imenu Gorski kralj. Bratje želijo osvojiti nagrado, razpisano za princeso, in s tem rešiti družinsko kmetijo pred propadom.

 


Z Mišo: Jure Apih: TV SLO 1 ob 21.00


Slo, 2020. Voditeljica: Miša Molk. Pogovorna odd.

Jure Apih Foto Jože Suhadolnik
Jure Apih Foto Jože Suhadolnik


Podpis nocojšnjega gosta nosijo prenekateri oglaševalski projekti pa tudi mediji. Bil je kreativni direktor prve prave oglaševalske agencije v Sloveniji. Pred dobrim mesecem dni je Miša dobila v roke njegovo knjigo, kjer na naslovnici poštrli ven ženska bradavička.

Pa ne le to, tudi knjigi je dal izzivalen naslov Predigra. S čim se igra, kaj želi povedati? Zapisal je veliko. Morda so prav spomini zgolj predigra za naprej.

Komentarji: