Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

TV namigi: Zastave naših očetov, Lepotica pod krinko, Dvojica na Manhattnu in nogomet

Priporočamo Eastwoodov pogled na vojno junaštvo, resnično in zlagano. Za ljubitelje filmov noir je tu Melvillov film, v katerem je stopil tudi pred kamero. Za razvedrilo skrbi Sandra Bullock, Slovenija pa s tekmo proti Poljski začenja jesenski del kvalifikacij za EP 2020.
Flags of Our Fathers – Zastave naših očetov Foto Pro Plus
Flags of Our Fathers – Zastave naših očetov Foto Pro Plus
M. K., Vikend
6. 9. 2019 | 10:01
6. 9. 2019 | 10:57
4:55

Petek, 6. septembra

 

Zastave naših očetov: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Flags of Our Fathers. ZDA, 2006. Režija: Clint Eastwood. Igrajo: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, John Benjamin Hickey. Vojni film. 132 min.


Bitka za otok Iwo Jima je ena najslavnejših pacifiških bitk v drugi svetovni vojni. Da bi zavzeli 20 kvadratnih kilometrov velik otok, so leta 1945 marinci napadli več tisoč japonskih vojakov. Ko šesterica ameriš­kih vojakov na gori Suribachi dvigne ameriško zastavo, ta takoj postane simbol Amerike.

Film Clinta Eastwooda Zastave naših očetov, ki temelji na istoimenski knjigi Jamesa Bradleyja in Rona Powersa, učinkovito prikaže nasprotje med javno podobo vojne in njeno krvavo resničnostjo. Eksplicitne podobe bitke se mešajo s spremljanjem vrnitve ameriških vojakov v domovino in spraševanjem, kdo je resnični heroj. A kljub uporabi različnih barvnih tehnik prehodi med časovnimi obdobji niso izpeljani gladko in ustavljajo tok zgodbe, poleg tega je v filmu premalo poudarka na razvoju značajev. Zanimiv in inteligenten, a nekoliko predolg film, so sklenili kritiki.

Eastwood je posnel tudi film, ki prikazuje japonsko stran – Pisma z Iwo Jime.

 

Lepotica pod krinko: Pop TV ob 20.00

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Miss Congeniality – Lepotica pod krinko Foto Pro Plus
Miss Congeniality – Lepotica pod krinko Foto Pro Plus


Miss Congeniality. ZDA, 2000. Režija: Donald Petrie. Igrajo: Sandra Bullock, Michael Caine, Benjamin Bratt, Candice Bergen, William Shatner. Kom. 125 min.

FBI izve, da namerava zlikovec nastaviti bombo na tekmovanju za mis Amerike in Gracie čaka težka naloga. Pod krinko se mora vtihotapiti med lepotice, ki se potegujejo za laskavi naslov, ob tem pa pokazati vse svoje ženske čare. Toda to ne bo lahko, saj Gracie ni navajena na večerne obleke in čevlje z visoko peto. Zato njeni nadrejeni najamejo Victorja Mellinga, svetovalca na lepotnih tekmovanjih, da bi Gracie spremenil v popolno tekmovalko.

Šarm Sandre Bullock in njen smisel za situacijsko komiko na srečo presežeta marsikatero neizvirnost v scenariju.

 

Dvojica na Manhattnu: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Deux hommes dans Manhattan – Dvojica na Manhattnu Foto TVS
Deux hommes dans Manhattan – Dvojica na Manhattnu Foto TVS


Deux hommes dans Manhattan. Fr., 1959. Režija: Jean-Pierre Melville. Igrajo: Pierre Grasset, Christiane Eudes, Ginger Hall, Colette Fleury, Monique Hennessy. Triler. 90 min.

Vodja francoske delegacije v Združenih narodih je izginil brez sledu. Moreau, novinar pri francoski tiskovni agenciji, ga želi najti. Priskrbi si pomočnika, neizprosnega fotoreporterja Delmasa, ki dobro pozna nočni Manhattan. 

Skupaj obiščeta ženske, ki jih je delegat poznal: gledališko igralko, džez pevko, striptizeto in prostitutko. Nato pa v poročilih opazita novico o igralkinem poskusu samomora in se prebijeta do njene bolniške sobe, kjer jima igralka izda, da je delegat po srčnem napadu umrl v njenem stanovanju. Delmas na kraju zločina posname fotografije trupla in jih pošlje na naslove tiskovnih agencij. Do Moreauja pa pristopi delegatova hči, ki hoče zaščititi očetov ugled. Skupaj z Moreaujem poskušata izslediti Delmasove fotografije.

Verjetno ne eden najboljših Melvillovih filmov, je pa zanimiv, ker je sam odigral Moreauja.

 

Nogomet: TVS 2 ob 20.00

Slovenija – Poljska. Kvalifikacije za EP 2020. Slo., 2019.

Slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2020. V petem kolu v goste v Stožice prihaja Poljska. Favorizirani tekmeci so zmagali na vseh štirih srečanjih v kvalifikacijski skupini G, Slovenci so zbrali pet točk in bodo storili vse, da končajo zmagoviti niz Poljakov. Tekmo bo komentiral Urban Laurenčič, studio vodil Saša Jerković, leteči reporter ob igrišču pa bo Anže Bašelj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine