V grobnici egipčanskega veljaka odkrili 3200 let star sir

V siru so našli sledi bakterije brucele. 
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Pred leti so v razbitih posodah v grobnici egipčanskega veljaka Ptahmes​a našli nenavadno snov. Domnevali so, da gre za nekakšno hrano, a niso mogli povedati za kakšno. Nova študija je razrešila skrivnost – gre za sir - 3200 let star sir, so objavili v reviji Analytical Chemistry.

»Analizirana snov je verjetno najstarejši sir, ki smo ga kdajkoli odkrili,« je dejal Enrico Greco z italijanske univerze Catania, ki je sodelovala s kairsko univerzo, da so prišli resnici do dna. »Vemo, da gre večinoma za ovčje in kozje mleko, a si težko predstavljam okus sira,« je dodal. Vsekakor sira ne gre poskusiti, saj so v njem našli tudi sledi bakterije brucele, s katerimi se ljudje tudi še danes najpogosteje okužijo z uživanjem surovih živil živalskega izvora. Simptomi bolezni bruceloza pa so vročina, potenje, bolečine v mišicah. 

Sir so našli pri Ptahmes​u, ki je bil župan v antičnem Memfisu. Arheologi menijo, da je bil sir popotnica na poti v posmrtno življenje, je še povedal Greco. V grobnici, ki leži v bližini nekropole Sakare, so tudi poslikave, na katerih je upodobljen sir, ki so ga uporabljali kot zdravilo. »Do zdaj nismo bili prepričani, če je bilo to živilo del vsakdanjika starih Egipčanov,« je pojasnil. 

Ptahmes​ov grob so našli že leta 1885, a nato ga je pesek znova prekril in tako so ga znova odkrili leta 2010. 

Komentarji: