V letošnji olimpijski kolekciji bo kraljevala temno modra

Olimpijski komite Slovenije razkriva, kako bodo v Parizu oblečeni slovenski športniki, predstavitev bo to soboto ob 11. uri v ljubljanskem BTC Cityju.
Fotografija: Trenirka za podelitev kolajn FOTO: Aleš Fevžer
Odpri galerijo
Trenirka za podelitev kolajn FOTO: Aleš Fevžer

Tudi tokratno kolekcijo oziroma uradne uniforme slovenskih športnikov za letošnje olimpijske igre v Parizu je zasnoval Sandi Murovec, ustanovitelj športne znamke UPS in znani smučar demonstrator, ki je prvo kolekcijo za slovenske olimpijce zasnoval za poletne igre v Londonu leta 2012. Barve na oblačilih so opredeljene znotraj celostne grafične podobe Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, ki so si jo leta 2019 zamislili v agenciji Arnoldvuga+. Uporaba primarnih barv, med katere sodijo natančno določeni odtenki zelene in modre ter bela, je obvezna, preostale odtenke (in črno) pa se uporablja po potrebi.

Kompleti za prosti čas FOTO: Aleš Fevžer
Kompleti za prosti čas FOTO: Aleš Fevžer

Prav tako od leta 2012 uradna olimpijska oblačila za Slovenijo izdeluje kitajski proizvajalec Peak, za udeležbo na pariških igrah bo vsakemu športniku pripadlo okoli štirideset kosov. »»Naš dobavitelj je proizvajalec športnih oblačil, a so se do neke mere pripravljeni tudi prilagoditi, da ne bi, če pretiravam naši športniki na otvoritev prišli ravno v trenirkah. Tako uresničijo tudi kakšno našo posebnejšo željo, kot so bile letos tako imenovane bomber jakne in krila za ženske, ki jih sicer nimajo v svoji ponudbi,« je razkril Murovec. Na otvoritvi bodo nosili tudi svetlo siva pokrivala, ki naj bi spominjala na francosko baretko.

Uniforma za slovesnost ob odprtju FOTO: Aleš Fevžer
Uniforma za slovesnost ob odprtju FOTO: Aleš Fevžer

»Vsakokrat znova skušam najti prava razmerja med moderno obliko, identiteto slovenskega športnika, navijači, slovenskimi športnimi barvami, funkcionalnostjo in, če je le možno, tudi pridihom identitete prireditelja. Slovenski šport je poleg vrhunskih dosežkov že dolgo prepoznaven tudi po olimpijskih oblačilih. Ker so v teh oblačilih osvojili že toliko odličij, so na neki način postala kultna,« je prepričan sogovornik.

OKS bo aktualno kolekcijo predstavil to soboto, 18. maja, ob 11. uri pred trgovino Intersport v ljubljanskem BTC Cityju; poleg manekenov jo bodo predstavili športniki, ki bodo nastopili v Parizu. Del kolekcije bo mogoče tudi kupiti. Prav tako bo mogoče spremljati  pot slovenske bakle, ki bo v soboto obiskala vrh Kristalne palače, med njenimi nosilci bodo športniki, olimpijci, gasilci ter Junaki 3. nadstropja. Na fotografijah, ki so jih danes poslali v javnost, so novo kolekcijo oblekli atleti Anita Horvat, Neja Filipič in Luka Janežič, jadralec Žan Luka Zelko in plavalec Peter John Stevens.

Preberite še:

Komentarji: