Večno zasnežena krajina

Navdušile so že cesarja Franca Jožefa in tudi nekdanje ameriške predsednike. Leta 1900 jih je izumil Dunajčan Erwin Perzy, in to povsem po naključju.
Fotografija: V nasprotju s cenenimi različicami z Daljnega vzhoda so originalne snežne krogle njihove še vedno ročno poslikane in ročno sestavljene. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
V nasprotju s cenenimi različicami z Daljnega vzhoda so originalne snežne krogle njihove še vedno ročno poslikane in ročno sestavljene. FOTO: promocijsko gradivo

»Dragi kupci! Ker smo dobili tako veliko naročil, smo morali zapreti spletno trgovino do konca tega leta! Ponovno se bo odprla 14. januarja, naša delavnica, trgovina in muzej pa bodo zaprti od 1. do 14. januarja 2019! Želimo vam srečne praznike!« je obvestilo, ki so ga izobesili na spletni strani delavnice Originalne dunajske snežne krogle.

Ta kičasta spremljevalka božičnih praznikov, ki vselej postreže z romantičnim sneženjem, ne glede na vremensko napoved oziroma globalno segrevanje, in jo tako zelo povezujemo z ameriškim prazničnim romanticiranjem, se je v resnici porodila v bližini naših krajev. Leta 1900 jo je izumil Dunajčan Erwin Perzy, in to povsem po naključju.
 

Eksperiment


Kot popravljavec kirurškega orodja je preizkušal, kako bi izboljšal svetilnost tedanje novotarije, električne žarnice, ki še ni svetila zadovoljivo močno. Za zgled si je vzel čevljarje, ki so ob svečo ali petrolejko postavili krogle, napolnjene z vodo, in tako okrepili moč plamena, toda Perzyja podoben preizkus pred žarnico ni povsem navdušil. Eksperimentiranje je nadaljeval s tem, da je v vodo usul še delce, ki bi odbijali svetlobo, v enem od poskusov tudi pšenični zdrob, njegovo počasno potapljanje proti dnu pa ga je spomnilo na sneg.

V naslednjem koraku je dodal še pomanjšano Marijino cerkev iz Mariazella, najslavnejšega Marijinega romarskega kraja v Avstriji pa tudi srednji Evropi, in tako se je rodila snežna krogla. Pet let zatem so jih v njegovi delavnici že množično izdelovali, navdušile pa so tudi cesarja Franca Jožefa, ki je Erwina Perzyja leta 1908 odlikoval za to edinstveno iznajdbo.
Najbolj prodajana je snežna krogla s snežakom. FOTO: promocijsko gradivo
Najbolj prodajana je snežna krogla s snežakom. FOTO: promocijsko gradivo


Prva štiri desetletja je bila krogla enaka krogli, v njih je vselej snežilo samo na Marijino cerkev, ko je po drugi svetovni vojni Perzyjev sin, Erwin Perzy II., prevzel očetov posel, pa je vpeljal še druge motive, med drugim božična drevesca, Božička in snežake. Pa tudi nov umetni sneg, ki še danes ostaja skrbno varovana skrivnost tega družinskega podjetja. 

Ročno delo


Na njenem čelu je zdaj kdo drug kot Erwin Perzy – zdaj že III. oziroma ustanoviteljev vnuk. Krmilo je prevzel v 80. letih, v vrsti za nasledstvo pa je njegova hči Sabine. »Ta posel je kot konjiček. Mislim, da nisem preveč pomemben, toda snežna krogla je kos, ki ljudem prinaša čarobnost in veselje,« je povedal za BBC že pred leti. V tej mini tovarni večnega božičnega razpoloženja proizvedejo okoli 200.000 snežnih krogel na leto oziroma v povprečju okoli 570 na dan.

V nasprotju s cenenimi različicami z Daljnega vzhoda pa so njihove še vedno ročno poslikane in ročno sestavljene, krogla je steklena, in ne plastična. Polnijo jih s čisto alpsko vodo, ki ji ne dodajo nikakršnih kemikalij, vse sestavne dele pa izdelajo sami. Največ jih pokupijo Američani in Japonci. Kar štiri desetletja se predstavljajo tudi na slavnem dunajskem božičnem sejmu, in kot je potrdil Perzy v enem od posnetkov, ki so dostopni na spletu, je božični čas zanje tudi najbolj naporen del leta, saj v tem času ustvarijo dve tretjini prometa.

Izbirati je mogoče med štirimi različnimi velikostmi ter okoli 350 motivi, med katerimi pa večino kupcev po svetu najbolj navdušuje snežak. Ena največjih, ki so jih izdelali, je v premeru merila 35 centimetrov in je tehtala, ko so jo napolnili z vodo, kar 39 kilogramov.

Originalna je ena sama – dunajska. Foto promocijsko gradivo
Originalna je ena sama – dunajska. Foto promocijsko gradivo

 

Posebna naročila iz Bele hiše


Med njihove naročnike so se vpisali tudi znani Zemljani. Pred leti, denimo, so izdelali kroglo za najmlajšo hčer ameriškega predsednika Baracka Obame; vanjo so vgradili figurice predsedniškega para, ki pleše, hčerki pa ju gledata. Vse skupaj je postavljeno ob saher torto, ki je večja od figuric, na njej pa se dvigajo kolo, cerkev svetega Štefana in lipicanec. Ko je bila krogla že narejena, so jo morali odpreti in v praznično snežno idilo vstaviti še psa, ki je tedaj tudi zares prišel k predsednikovi družini. Snežno kroglo so na Schumanngasse 87 izdelali tudi za Barackova predhodnika Billa Clintona – z originalnimi konfeti z njegove inavguracije ter srebrnim podnožjem – in Ronalda Reagana.

V njegovi je bila pomanjšana hišica z njegovega ranča. Menda je bila tudi krogla z zasneženo hišico, ki pade po stopnicah in se razbije v filmu Državljan Kane, izdelana na Dunaju.

Perzyja družinski posel najbolj prevzame, ko vidi, kako zelo so navdušeni otroci, ki obiščejo njegovo tovarno, kjer so leta 2002 uredili tudi muzej. »Dandanes imajo otroci vse … Računalnike in mnogo drugih elektronskih igrač, naša snežna krogla pa nima ničesar, ne baterije ne česa drugega. In ko pridejo k nam, so njihove oči na široko odprte, očarani so in vsak od njih ima v rokah po eno ali dve krogli, ki ju obrača na glavo in nazaj. To je zame zelo lep trenutek,« je povedal za BBC. Vsakomur, ki se pritožuje, da v krogli ne sneži, naroči, naj jo obrne na glavo in nazaj, potem jo gotovo zajame počasen metež.
Svoje snežne krogle vsako leto izdelajo tudi prestižne veleblagovnice oziroma znamke, ta je letošnja proizvajalca porcelana Wedgwood. Foto Promocijsko Gradivo
Svoje snežne krogle vsako leto izdelajo tudi prestižne veleblagovnice oziroma znamke, ta je letošnja proizvajalca porcelana Wedgwood. Foto Promocijsko Gradivo

 

Čarobna moč


Kaj vse lastnikom pomenijo snežne krogle, je pred leti pripovedoval eden od njihovih popravljavcev, tedaj osemdesetletni Američan Dick Heibel iz Northfielda v Minnesoti. V enem od pisem je dobil zahvalo, da je s popravilom razbite krogle potolažil otroško zlomljeno srce. »Snežne krogle, tudi najcenejše, nosijo s sabo veliko čustev, veliko pomenijo še zlasti majhnim otrokom, ki si želijo popraviti prav tisto snežno kroglo, in nobene druge, saj so jo dobili od očeta,« je Heibel razkril nekaj tudi o imetnikih krogel. Kdo ve, ali je možak še živ ... Tudi če je, najbrž ne dela več. Je pa nekoč vsak dan komaj čakal, da je odprl pošiljke, saj je bila v njih vsaka krogla drugačna.

»Ko odpreš škatlo in ko vidiš, kako pomembno je, da se popravljena vrne k pošiljatelju, se potrudiš,« je dejal. Mnogi od njih bodo najbrž te dni pomirjeni zrli v naletavanje snega v nekaj kubičnih centimetrih povsem njihove božične idile, četudi bosta zunaj vztrajali zelena trava in zimska megla.

Komentarji: